Експерт Стівен Бланк описав плани Путіна зруйнувати репутацію Меркель та Олланда

Експерт Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк

Путін використає кожну свою карту, аби підірвати репутацію німецького канцлера Анґели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда, адже основною його метою лишається бажання реорганізувати Європу так, як це робив Гітлер у Мюнхені. Про це пише експерт Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк на сторінках американського видання Newsweek.

І у Франції, і в Німеччині готуються до виборів наступного року. Тож опоненти Меркель та Олланда – Німецька соціалістична партія та Ніколя Саркозі – вдало розігрують російську карту, обіцяючи домовитись із Путіним за рахунок України, – пише Стівен Бланк.

Путін продовжуватиме бомбити Сирію, щоб спровокувати ще більшу хвилю біженців у Європу

На його думку, Путін швидше всього продовжуватиме бомбити Сирію, щоб спровокувати ще більшу хвилю біженців у Європу, аби використати міграцію як інструмент у своїй кампанії.

Оскільки Захід уже не може ізолювати Росію, західні лідери, безсумнівно, воліли б знайти компроміс з Росією у Мінському процесі.

Між тим, пише Бланк, у Вашингтоні побоюються, що угода з Москвою щодо Сирії, якою доброю вона не була б, буде порушена відразу, як тільки Москві це буде вигідно. Експерт нагадує слова президента США Барака Обама, який під час G20 у Ханчжоу сказав, що Росії довіряти не можна. Кінець кінцем, аналізує Бланк, Росія порушила всі угоди про СНД, які підписала: Будапештський меморандум, Договір про звичайні збройні сили в Європі, Віденську ноту (під час Кримської війни), Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Так як у Кремлі переконані, що Україна не може бути самостійним суб’єктом, відокремленим від Росії, то чимало російського істеблішменту та лібералів вважають, що повернути Крим чи визнати провину за війну в Україні потягне за собою падіння російського уряду. На думку Бланка, такий сценарій дуже ймовірний.

Та все ж таки, українську територію росіяни можуть здобути лише силою. Інший варіант – спробувати переконати європейців прийняти російські умови і продати Україну. А так як затяжна війна з Україною і з НАТО неприваблива, від росіян варто очікувати затяжної кампанії у Європі, – йдеться у статті.

Росія використає усі можливі інструменти, включно з постійними залякуваннями про поновлення війни, аби підірвати політичний порядок в Україні, Франції та в Німеччині.

Росія використає усі можливі інструменти, включно з постійними залякуваннями про поновлення війни, аби підірвати політичний порядок в Україні, Франції та в Німеччині, а то й в інших європейських країнах.

В той час, як західні лідери шукають діалогу з Росією, важливо пам’ятати, наголошує Стівен Бланк, що Путін уже давно оголосив війну (або принаймні стан облоги) з Європою, і він не зможе прийняти менше, ніж повна легітимізації його завоювань.

Під час саміту «Великої двадцятки» у Китаї Володимир Путін отримав задоволення від того, що більше не є ізольованим. Утім для нього це незавершена перемога, принаймні поки він не переконає своїх співрозмовників зняти санкції і закрити очі на російське вторгнення у Східну Україну.

Стівен Бланк вважає, що в майбутньому, попри порушення перемир’я, повної війни з Україною чи Європою не буде, але й миру, переконаний експерт, не буде також.

Дивіться також: Що таке процес канонізації та чи буде визнано святим Андрея Шептицького?

Your browser doesn’t support HTML5

Що таке процес канонізації та чи буде визнано святим Андрея Шептицького? Відео