"Частково вільна". Звіт Freedom House описав, що заважає Україні забезпечити свободу в Інтернеті

Мапа світу за рівнем свободи в інтернеті. Фото зі звіту Freedom House.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну продовжує підривати свободу Інтернету в Україні, а український уряд через війну блокує багато російських і підтримуваних Кремлем вебсайтів, зокрема блоги, новинні видання, російські соцмережі. Про це мовиться у щорічному звіті “Дому свободи” (Freedom House) щодо свободи в Інтернеті за 2024 рік.

Грант Бейкер, співавтор звіту "Дому свободи" про свободу в інтернеті 2024.

“Оцінка України не змінилася, Україна продовжує бути “частково вільною” в нашому індексі. Вона перебуває в цій категорії вже багато років, крім 2022 року, який охоплював перший рік вторгнення, тоді в нашому звіті спостерігалося дещо більше зниження на три пункти. Але загалом загальна кількість балів незмінна.

Очевидно, є деякі проблеми, які існували [в Україні] і до вторгнення, які ми продовжуємо бачити в інформаційному просторі. Україна завжди була мішенню для російської дезінформації, часами український уряд поширював неправдиві наративи, і це деякі з причин, які вплинули на рейтинг”, розповів в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки Грант Бейкер, співавтор звіту “Свобода в інтернеті 2024”.

Суди в Україні виносили вироки обвинуваченим у створенні прокремлівської пропаганди, у співпраці з російським урядом, та за публікацію онлайн-повідомлень щодо ухилення від призову, це своєю чергою позначилось на рейтингу свободи в українському інтернеті, розповідає Грант Бейкер.

“Російська влада на окупованих територіях обмежила доступ до мережі та примусила людей на цих територіях використовувати російські мережі, де Інтернет дуже обмежений. Очевидно, українська влада також блокує багато сайтів, особливо російських. Це факт, який існував ще задовго до масштабного вторгнення. У цьому сенсі над багатьма вебсайтами здійснюється технічний контроль. Це дуже комплексна ситуація, тому що там війна”, - зазначив співавтор звіту “Дому свободи”.

У звіті мовиться, що за час повномасштабного вторгнення в Україні було пошкоджено 30 кілометрів оптоволокна, яке застосовується у передачі цифрової інформації на великі відстані і з високою швидкістю.

Внаслідок атак на Україну було знищено принаймні 4300 станцій мобільного зв’язку.

Дивіться також: Як змусити Росію сісти за стіл переговорів. Перспективи перемовин про мир в Україні аналізують експерти

Документ також згадує ймовірний вплив Офісу президента України на роботу інформаційних агенцій, зокрема наводиться приклад гендиректора “Укрінформ” Олексія Мацуки, який “виконував інструкції з офісу президента України щодо висвітлення новин”.

Крім того, “Дім свободи” перелічує випадки, коли СБУ незаконно стежило за журналістами в Україні, а співробітників відомих журналістських агенцій намагалися призвати в армію.

В Україні “Кампанії з дезінформації направлені на активістів, які борються з корупцією”, - мовиться у звіті Freedom House.

Хоча Україна за останнє десятиліття впровадила низку реформ для подолання корупції чи обмеження політичного впливу на судочинство, пишуть автори звіту, втім ініціативи уряду з подолання цих проблем “страждають через відсутність політичної волі та зазнають невдач”.

“Українські суди все ще характеризуються корупцією та політичним втручанням, що часом підриває їхню здатність захищати основні права людини. Проте протягом звітного періоду було зроблено кроки для підвищення прозорості та ефективності судової системи”, - мовиться у звіті Freedom House.

Глобально найгірше середовище для свободи в інтернеті, за даними “Дому Свободи”, у 2024 році зафіксували у Китаї, М’янмі та Ірані.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

"Дім Свободи" оприлюднив звіт про свободу в інтернеті 2024 року.Відео