Україна 26 липня отримає 1,5 млрд євро доходів, що накопичились на заморожені російські активи

1,5 мільярда євро доходів від заморожених російських активів будуть використані на оборону і відбудову України. Фото: AP

Європейський Союз оголосив про передачу першого траншу євро доходів від заморожених російських активів на оборону і відбудову України.

"Європейський Союз підтримує Україну. Сьогодні ми перерахуємо 1,5 мільярда євро доходів від заморожених російських активів на оборону та відбудову України. Немає кращого символу чи використання грошей Кремля аніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя", – заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в пості у соцмережі X.

Гроші будуть використані на закупівлю пріоритетного військового обладнання та боєприпасів для українського війська, включно з засобами протиповітряної оборони. Частину грошей зокрема буде використано для закупівлі озброєнь, які виробляє українська оборонна індустрія.

Про відповідні плани заявив 22 липня голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі.

Cьогодні ми перерахуємо 1,5 мільярда євро доходів від заморожених російських активів на оборону та відбудову України.
Урсула фон дер Ляєн

Раніше міністр оборони України Рустем Умєров заявляв, що Євросоюз і Київ домовилися, що перший транш допомоги Європейського Союзу від прибутків від російських активів буде витрачений за трьома напрямками: боєприпаси, засоби протиповітряної оборони та підтримка українських виробників.

Москва розкритикувала це рішення Євросоюзу, назвавши його “крадіжкою” й порушенням міжнародного права, та пообіцяла вдатися до судового переслідування причетних до рішення.

Видання Financial Times раніше повідомляло, що Сполучені Штати готові виділити Україні кредит на суму 50 мільярдів доларів, забезпеченням для якого будуть заморожені в країнах Заходу російські активи.

Лідери країн семи провідних демократій та ЄС у червні погодилися використати відсотки із заморожених російських активів для забезпечення кредиту в 50 мільярдів доларів для України.

Основна частина активів на суму близько 300 мільярдів доларів зберігається у фінансових установах ЄС, переважно в Бельгії. За правилами ЄС, режим санкцій щодо Росії потребує одностайного схвалення державами ЄС і поновлюється кожні шість місяців.

За словами дипломатів ЄС, деякі з найбільших демократій G7, включаючи Сполучені Штати, стурбовані тим, що може настати момент, коли одностайність у 27 країнах ЄС не буде досягнута, що поставить під загрозу всю позику.

Дивіться також: Країни ЄС планують продовжити замороження російських активів, щоб забезпечити кредит G7 Україні

Дивіться також: Країни ЄС планують продовжити замороження російських активів, щоб забезпечити кредит G7 Україні