ЄС запропонував Україні план дій щодо введення безвізового режиму

ЄС запропонував Україні план дій щодо введення безвізового режиму

Європейський Союз представив Україні план дій щодо запровадження безвізового режиму для скасування візового режиму для короткострокових поїздок українських громадян до держав-членів Євросоюзу. Українська влада називає це ключовим результатом 14 саміту Україна – ЄС в Брюсселі, в якому бере участь президент Віктор Янукович. Документ окреслює низку внутрішніх реформ, необхідних для запровадження безвізового режиму. Схвалений обома сторонами план відображає чіткі умови, при виконанні яких ЄС погодиться скасувати візовий режим для українців.

«Вважаю це спільним успіхом України та ЄС. Нарешті ми вийшли на прямий шлях до зняття візових бар’єрів. Я добре усвідомлюю, що цей шлях не буде легким, але ми його подолаємо у 2011 році », – зазначив Віктор Янукович.

Представники ЄС поки що утримуються називати будь-які дати можливого скасування візового режиму. Зауважують, що це залежатиме від швидкості, з якою Україна виконає поставлені завдання. Крім того Європейська комісія залишила за собою право оцінити ефективність вжитих Києвом заходів.

Роботу над планом дій щодо скасування візового режиму для українських громадян Київ і Брюссель розпочали ще два роки тому, пояснює заступник Міністра закордонних справ України Павло Клімкін і цьогоріч досягли на переговорах відчутного прогресу:

«План дій містить перелік конкретних критеріїв, що мають бути імплементовані в Україні перед запровадженням безвізового режиму. Мова йде про такі напрями як підвищення безпеки документів, що посвідчують особу, у т.ч. впровадження біометричних даних; міграційна політика, у т.ч. боротьба з нелегальною міграцією; посилення громадського порядку та безпеки тощо».

Клімкін додає, що Україна першою з країн поза межами Балкан отримала «дорожню карту» аналогічну до розроблених декілька років тому для Сербії, Македонії, Чорногорії, Албанії, Боснії і Герцеговини. Ці держави після виконананя поставлених завдань вже отримали безвізовий режим з Євросоюзом.