WP: Вступ України до НАТО обговорять на "Рамштайні"

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг шкодує, що Альянс не дав Україні більше зброї ще до вторгнення.

Союзники можуть запропонувати Україні конкретніші кроки до вступу до НАТО, однак не настільки нагальні, як того потребує Київ, розповів виданню Washington Post неназваний західний дипломат.

Пропозиція може прозвучати під час засідання Контактної групи з оборони України в форматі "Рамштайн" 12 жовтня. У засіданні групи, як очікується, візьмуть участь президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський.

Під час "Рамштайну" Зеленський знову представить союзникам свій "план перемоги", написав український президент у X в суботу.

Хоча деталі плану невідомі, The Washington Post припускає, що він базується на прискоренні вступу України до НАТО та отриманні гарантій безпеки з боку західних партнерів, які мають обов'язковий характер.

Українці не готові поступитись Росії окупованою територією, що наразі складає 20% країни, але все більш схильні прийняти тимчасовий компроміс, якщо він включатиме членство в НАТО чи безпекові гарантії, сказав виданню український соціолог, директор КМІС Антон Грушецький.

Видання вказує, що засідання "Рамштайн" відбудеться за лічені тижні до президентських виборів у США, що спонукає Зеленського шукати запевнень в тому, що підтримка триватиме. Але президент США Джо Байден менш готовий робити рішучі кроки на підтримку України, щоб не зашкодити шансам Демократичної партії на виборах, припускає видання.

Під час попереднього саміту НАТО запропонувало Україні так званий "міст до вступу в Альянс", що передбачало зміцнення співпраці з Києвом.

Однак, вважає колишній генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг шкодує, що НАТО не надало Україні більше зброї ще до вторгнення.

"Якщо є щось, про що я шкодую і зараз бачу це більш чітко, це те, що ми повинні були надати значно більше військової підтримки Україні значно раніше. Гадаю, ми маємо визнати, що мусили надати їм зброю до вторгнення", - каже Столтенберг в інтерв'ю Financial Times, опублікованому в п'ятницю.

Дивіться також: Гарантії безпеки в обмін на контроль Росії над окупованими територіями України - FT про варіант мирної угоди