Проти колишнього керівника МВС порушено кримінальну справу

Проти колишнього керівника МВС порушено кримінальну справу

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти колишнього Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це журналістам повідомив сам екс-очільник МВС а нині лідер опозиційної партії «Народна самооборона», вийшовши із третього допиту. Політик заявив, що його звинувачують у сприянні колишньому водію МВС в отриманні підвищеної пенсії. Мовляв, цим завдано державі збитків на майже 40 тисяч гривень.

Сам Луценко переконаний, що порушення проти нього справа має політичний підтекст і називає її спробою правлячої в країні Партії регіонів вплинути на опозиційного політика:

«Всі знають, що я ніколи не приховував своєї позиції до нинішньої влади, ніколи її не міняв і не збираюсь цього робити, так само, як ніколи не домовлявся за лаштунками із криміналітетом, з яким намагався радикально боротися, перебуваючи на посаді міністра внутрішніх справ. Сьогоднішня кримінальна справа — це чітка спроба Партії регіонів закрити мені рота, а, можливо, і закрити мене від суспільства, щоб я не озвучував свою позицію — і антикримінальну, і політичну», — заявив Луценко.

Він твердить, що отримував попередження від впливового члена правлячої партії про неприємності в разі продовження критики влади. Колишній міністр збирається оскаржувати в суді факт порушення проти нього кримінальної справи. Про підтримку Луценка заявили й у Блокові Юлії Тимошенко, де також назвали справу проти нього політичною.

Натомість у Партії регіонів відкидають будь-який політичний підтекст справи і закликають не робити на ній піар. Народний депутат Владислав Лук'янов зауважує, що Народна самооборона, яку очолює відставний міністр, регулярно отримує вкрай низький результат на виборах і тому, мовляв, не несе «регіоналам» ніяких електоральних загроз. Депутат не виключив, що незабаром правоохоронці зацікавляться й самою Юлією Тимошенко.

Оглядачі нагадують, що підставою для висунення звинувачень колишньому прем'єр-міністру можуть стати оприлюднені аудиторською компанією висновки про нецільове використання коштів попереднім урядом. Нині під слідством знаходяться декілька колишніх високопосадовців близьких до Тимошенко. Правоохоронці шукають кримінал у діях екс-керівників Держмитниці, НАК «Нафтогаз» і Міністерства економіки. Влада пояснює це боротьбою із корупцією і зауважує, що арештовують і нинішніх чиновників. Керівник СБУ Валерій Хорошковський під час візиту до Брюсселю заявив, що його відомство готує подання на позбавлення депутатської недоторканості одного із парламентарів. Очільник відомства відмовився назвати прізвище підозрюваного і його партійну належність.