Україна скасовує квоти на експорт зернових

Україна скасовує квоти на експорт зернових

Українська влада вирішила відмовитися від квот на експорт з країни зернових. За декілька тижнів до початку збору нового врожаю уряд зняв обмеження на вивезення пшениці, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. За його словами, квоти не діятимуть і на зерно нового врожаю. Урядовці розраховують таким кроком залучити нові інвестиції в зерновий бізнес.

В міністерстві ввжають, що квоти виконали завдання не допустити значного зростання цін на зерно на внутрішньому ринку, де витрати населення на продовольство складають у середньому понад половину споживчого кошика громдянина:

«Відповідальне ставлення до цього питання дозволило зберегти стабільність цін на зерно та хлібобулочні вироби протягом цього року. (…) І ми не будемо ініціювати введення квот в наступному маркетинговому році доти, доки це не загрожуватиме продовольчій безпеці країни. Щодо цього питання у нас є повне порозуміння з зернотрейдерами та міжнародними фінансовими установами», – заявив Присяжнюк.

Характерно, що про рішення відмовитися від квотування урядовці повідомили напередодні представницької міжнародної конференції, присвяченої проблемам торгівлі зерном. Зернотрейдери і експерти неодноразово критикували дії урядовців на аграрному ринку, називаючи їх неринковими і непрозорими. Мовляв, квоти на експорт розподілялися в ручному режимі серед наближених бізнесменів.

В Сполучених Штатах також неодноразово звертали увагу на непрозорість політики України на зерновому ринку. У Вашингтоні попереджали про можливість застосування економічних санкцій проти країни, якщо Київ, всупереч правилам Світової торговельної організації, продовжуватиме політику дискримінації іноземних, зокрема й американських компаній. Представники міжнародних корпорацій погрожували заморозити інвестиції в український аграрний сектор.

Нині українські урядовці дають зрозуміти, що в подальшому вдаватимуться до більш ринкових механізмів контролю за цінами. Влада планує відкрити в Україні філіал Чиказької товарної біржі. Її присутність на ринку, на думку посадовців, дозволить залучити в аграрний сектор країни додаткові інвестиції, необхідні для збільшення виробництва зернових:

«На наш погляд, ми маємо реальну нагоду зміцнити свої лідерські позиції, бо плануємо впродовж наступних п’яти років наблизитись до 80 млн. тонн виробництва зерна та понад 30 млн. тонн його експорту», – зазначив керівник Мінагрополітики.