Українські досягнення - це диво, а Путін “грає у психологічні ігри з нашою свідомістю” – експосадовиця розвідки США Фіона Гілл

Частина поля бою є абсолютно психологічною, наголосила Фіона Гілл в інтерв'ю журналісту Голосу Америки.

Прямо зараз Москва проводить операцію психологічного впливу, а Путін намагається “грати в ігри з нашою свідомістю”. Про це в інтерв'ю Російській службі Голосу Америки заявила співробітниця Інституту Брукінґса, членкиня спостережної ради Гарвардського університету Фіона Гілл.

Раніше Гілл обіймала посаду старшої директорки у справах Європи та Росії в Раді національної безпеки США та була посадовицею Національної розвідки США з питань Росії та Євразії (2006 по 2009 рр.).

Те, чого досягла Україна, є насправді дивом.
Фіона Гілл

“Насамперед, варто відзначити: те, чого досягла Україна насправді є дивом”, – каже Фіона Гілл.

У контексті багатьох інших воєн в історії, наголошує експертка, неуникні злети і падіння, несподівані повороти:

“Спочатку здається, що все йде добре, а потім знову можуть бути невдачі, після цього країни оговтуються, що, здається, і зробила Росія. Але це також не означає, що українці не можуть оговтатися від невдач”.

Війна ведеться і у вимірі психології, наголошує Гілл. “Це історія, яку ви розповідаєте. А ми зараз віддаємо це право “розповідати історію” Путіну, – застерігає фахівчиня. – Тоді як Путін є “майстром оповіді”, ви знаєте”.

Гілл радить “говорити про війну інакше, змінюючи наратив, говорити в іншому, відмінному від російського, ключі”.

"Послабте ворога психологічно перш ніж перемогти його на полі бою"

Прямо у цей момент, коли ми говоримо, Москва веде операцію психологічного впливу
Фіона Гілл

“Прямо зараз, під час нашої розмови, Москва веде операцію психологічного впливу”, – наголошує Гілл.

Вона також пояснила, як Росія застосовує пропаганду і методи маніпулювання психологією: “Ви знаєте ці радянські технології – послабте ворога перш ніж фактично перемогти його на самому полі бою. Їм потрібно змусити супротивника “відчути” поразку, думати, що він вже зазнав поразки, і це саме те, чим займається зараз Путін, провокуючи дискусії на Заході”.

Важливо, щоб українці були єдиними, переконана Гілл: “Україна має продовжувати демонструвати єдиний фронт. І ми також маємо це робити. Те, до чого ми прагнемо – це єдиний європейський і атлантичний фронт на підтримку України”.

"Ще абсолютно точно не кінець"

Експертка додала: “Так, на полі бою все пішло не так, як би всім хотілося. Я маю на увазі, ситуацію довкола контрнаступу з точки зору українців. Але це не означає, що все закінчилося. Можливо, все більше людей будуть говорити про Україну у негативному сенсі – про те, що Україна програє або що “ми не побачимо абсолютної перемоги”. Але ми повинні пам'ятати, що зазвичай у таких воєнних кампаніях невдачі не рідкісні, злети і падіння для них типові”.

“Путін намагається грати в ігри з нашою свідомістю, – застерігає аналітикиня. – І тому для нас вкрай важливо говорити про цю війну не так, як він. Нам необхідно давати відсіч усім тим у Європі та інших частинах світу, які кажуть “все закінчилося”.

Зараз абсолютно точно ще не кінець”.

У світі дипломатії та у політичному світі “у нас є дуже багато можливостей змінити спосіб, у який ми обговорюємо ці речі і як думаємо про них”, вважає Фіона Гілл.

Дивіться також: Розсекречені дані розвідки США вказують на значні втрати РФ в Україні

"Справжня катастрофа для майбутнього Росії"

Вона назвала приголомшливими втрати, на які пішла Росія серед свого війська, втрати для її економіки та кількість людей, які втекли з Росії.

“Це справжня катастрофа для Росії у довгостроковій перспективі. Навіть якщо економіка адаптувалася до ситуації, тому що вона переведена на воєнні рейки, але питання полягає у тому, як довго можна це утримувати. Росія зараз відчуває тиск інфляції та інших побічних ефектів”.

Гілл також наголосила масштаб удару, завданого Збройними Силами України Чорноморському флоту Росії.

Дивіться також: Морська перемога як найвагоміший здобуток ЗСУ останніх місяців – оцінки експертів

"Ми не повинні грати на користь Путіна”

Відповідаючи на питання Голосу Америки щодо моментів, у який президент Росії Володимир Путін перебуває у виграшній позиції сьогодні Фіона Гілл зауважила:

“Це політично-психологічний аспект. І виглядає так, що Путін має неабиякий успіх, коли він залучає американських політиків, особливо деяких членів Конгресу у ряди прихильників того, про що він сам говорить. Ви знаєте, коли кажуть, що важливо зосередитися на наративі America First (англ. - передовсім Америка), коли говорять “не варто втручатися у те, що відбувається в Україні”.

Якщо так триватиме і надалі, якщо ми не зможемо змінити наративи, і так, справді, це дійсно почне змінювати речі на користь Путіна. Тому і я, і багато інших прямо зараз висловлюються і ми мусимо говорити людям про те, що ми не повинні грати на користь Путіна”.

Дивіться також: "Пік західної допомоги Україні, можливо, вже минув". Чому дехто у Вашингтоні закликає Україну йти на переговори з Росією

"Україна стала полем битви для Америки та майбутнього Америки"

У інтерв'ю для американських ЗМІ Фіона Гілл неодноразово стверджувала, що рішення про те, чи виграє Україна, "майже повністю — за США".

У той час як Конгрес обговорює, скільки ще грошей виділити на допомогу Україні на тлі зростаючої опозиції республіканців, американці "насправді обговорюють своє "власне майбутнє", -- сказала експертка виданню Politico цього місяця.

Ми насправді обговорюємо наше власне майбутнє.
Фіона Гілл

Світ, у якому Путін перемагає в Україні, сказала Гілл, "це світ, де становище США у світі зменшується, де Іран і Північна Корея сміливіші, де Китай домінує в Індо-Тихоокеанському регіоні, де Близький Схід стає більш нестабільним і де розповсюдження ядерної зброї набирає обертів як серед союзників, так і серед ворогів".

"Зараз Україна стала полем битви для Америки та майбутнього Америки — бачимо ми це чи ні — за нашу власну оборонну позицію та готовність, за нашу репутацію та наше лідерство", — сказала Фіона Гілл.

Для Путіна, на її думку, Україна — це "проксі-війна проти США, щоб усунути Сполучені Штати зі світової арени"».

Внутрішню політику США Гілл бачить головною перешкодою на шляху України до перемоги, пише Politico.

Дивіться також: Аналітики: Внутрішня політика США є головною перешкодою для перемоги України