Генштаб ЗСУ: Україна вразила коштовну російську РЛС “Небо-М” за допомогою ATACMS

На цьому зображенні, наданому армією США, показано бойові випробування ранніх версій ATACMS на ракетному полігоні Вайт-Сендс, штат Нью-Мексико, 14 грудня 2021 р. (Фото: Джон Гамільтон/Армія США через AP)

Українські ракетні війська уразили коштовну російську радіолокаційну станцію “Небо-М” за допомогою американських ракет ATACMS. Про це 3 жовтня повідомив Генеральний штаб ЗСУ на своїй сторінці в мережі Facebook.

“Її знищення суттєво знижує здатність армії РФ виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі”, - зазначено у дописі.

У своїй заяві Генштаб не повідомив, коли був завданий удар, а також не вказав, де саме було уражено РЛС.

“РЛС “Небо-М” є дуже складним об'єктом для ураження, що працює в стелс-режимі, скануючи горизонт у пошуках повітряних об’єктів”, - пояснили в Генштабі.

За інформацією українських військових, росіяни наразі мають лише 10 таких систем в робочому стані. Вартість кожної з них становить понад 100 мільйонів доларів США.

“Знищення РЛС “Небо-М” створить сприятливий “повітряний коридор” для ефективного використання крилатих ракет Storm Shadow і SCALP-EG”, - додали у Генштабі.

Сполучені Штати відправили в Україну ракети далекобійні ракети ATACMS навесні цього року. За словами радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана, Україна тоді зобов’язалася використовувати цю зброю лише на своїй території.

Росія наразі окупувала трохи менш як 20% загальної території України у міжнародно визнаних кордонах.

Згідно з інформацією на вебсайті виробника ATACMS, американської корпорації Lockheed Martin, Army Tactical Missile System (Армійський тактичний ракетний комплекс у перекладі з англійської) – це керована ракета великої дальності наземного базування, яка несе боєголовку вагою приблизно 227 кг, та здатна уражати цілі на максимальній дальності до 300 км.

Україна просить дозволу в союзників, зокрема США та Великої Британії, використовувати надану західну далекобійну зброю, включно з американськими ракетами ATACMS та британськими Storm Shadow, для ураження цілей вглибині Росії.

Втім минулого місяця, після візиту президента України Володимира Зеленського до США, Вашингтон не оголосив жодних змін у своїй політиці заборонити використання Україною західної зброї для ударів по Росії.

Як повідомляв нещодавно Голос Америки, на брифінгу 30 вересня речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Україні не потрібен дозвіл США, щоб завдавати ударів у відповідь по цілях углиб Росії, адже вона може використовувати зброю, яку виготовляє самостійно.

“Вони є суверенною країною і можуть використовувати зброю, яку виготовили самостійно, а її багато. Подивіться на програми, які вони запровадили протягом останнього року. А також, якщо ви поглянете на зброю, яку ми їм надаємо, ми чітко дали зрозуміти, що вони можуть використовувати її для ударів у відповідь по російських цілях через кордон, з яких проводяться атаки. Тож Україна має величезну кількість засобів для захисту”, - сказав урядовець.

Він зазначив, що США завжди розглядають можливість надати Україні "додаткові інструменти”.

При цьому речник Держдепу прямо не відповів на запитання журналістів, чому США не знімають обмеження на далекобійні удари вглиб Росії американським озброєнням.

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі вважає, що публічні обговорення конкретних військових спроможностей, наданих Україні західними партнерами, корисні лише президенту Росії Володимиру Путіну.

Таку заяву Гілі зробив, виступаючи на пресконференції 26 вересня в Лондоні за результатами зустрічі міністрів оборони США, Австралії та Великої Британії в рамках програми військової співпраці AUKUS.

У такий спосіб Гілі відповів на запитання, чи готова буде Велика Британія самостійно надати дозвіл Україні застосовувати британські ракети Storm Shadow для завдання ударів вглиб території Росії у випадку, якщо США не нададуть такого дозволу.

“Насправді є лише одна людина, яка отримує користь від публічних дебатів щодо конкретних спроможностей, і це президент Путін”, – сказав Гілі.

Дивіться також: "Ми побачили низку продуктивних кроків" – Держдеп про український план перемоги