Генсек ООН знову закликав поважати суверенітет України

Пан Ґі Мун

У своїй черговій заяві щодо України, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив глибоке занепокоєння подіями останніх днів. З початку цієї кризи, зазначив генсек, він закликав всі сторони до деескалації напруженості і ведення прямого і конструктивного діалогу з метою мирного врегулювання становища.

Недавні події в Криму, заявив Пан Ґі Мун, лише поглибили кризу. Із зростанням напруженості і недовіри, генеральний секретар закликав всі сторони утримуватися від поквапливих дій і провокаційної риторики.

Члени міжнародної спільноти мають допомогти головним гравцям у заспокоєнні становища і в пошуку стабільного і справедливого політичного вирішення кризи, заявив Пан Ґі Мун.

Подальше погіршення становища матиме серйозні наслідки для народу України, регіону і для глобальної спільноти, застеріг він.

Він також закликав сторони забезпечити пошанування прав всіх людей в Україні, з особливою увагою до прав і захисту меншин.

У цей вирішальний момент, заявив генсек ООН, не можемо допустити ні прорахунків, ні бездіяльності. Насамперед, вирішення кризи необхідно знайти на засадах Хартії Організації Об'єднаних Націй, в тому числі мирного врегулювання суперечок і дотримання єдності, суверенітету і територіальної цілісності України.