США готуються до урагану Мілтон, ймовірно, найсильнішого за століття. Байден не очолить "Рамштайн" у Німеччині

Президент США Джо Байден на нараді про підготовку до урагану Мілтон разом з міністрами уряду, Вашингтон, США, 8 жовтня 2024 р. REUTERS/Elizabeth Frantz

Ураган Мілтон загрожує стати одним з найбільш руйнівних в історії, вважають фахівці американського Національного центру спостереження за ураганами.

За інформацією Центру, руйнівні вітри, небезпечні для життя штормові хвилі та сильні опади поширюватимуться, наближаючись до східного узбережжя США.

Значні пошкодження і збитки прогнозують з огляду на те, що ураган прямує безпосередньо до густонаселеної території.

Губернатор Флориди Рон Десантіс закликав мешканців штату використати вівторок, щоб максимально підготуватися згідно з планом захисту на порозі складнішої ситуації, прогнозованої синоптиками на середу та ранок четверга.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Можливе “небезпечне для життя” затоплення у районі міста Тампа, що на півдні США, на березі Мексиканської затоки, інформує видання USA Today.

Згідно з прогнозом, ураган Мілтон не зупиниться на Тампі, а ймовірно перетне територію Флориди до її протилежного узбережжя на Атлантичному океані. Також руйнівні вітри ураганної сили можуть завдати збитків далеко вглиб материка. Загрозою є також повені та імовірне торнадо, інформує The Weather Channel.

Крім того, тропічний шторм Леслі буде активним у центральній Атлантиці протягом наступних кількох днів, свідчать прогнози погоди.

Президент Джо Байден у вівторок, 8 жовтня, попередив мешканців Флориди, що ураган Мілтон може стати одним із найсильніших за століття, і закликав усіх, кому рекомендовано евакуацію, покинути територію одразу.

“Це питання життя і смерті”, – сказав американський президент.

Віцепрезидентка Камала Гарріс закликала жителів Флориди з огляду на ураган дослухатися вказівок місцевих посадовців.

“Якщо вони кажуть вам евакуюватися, збирайте свої речі та їдьте”, — сказала Гарріс.

Автошляхи у Флориді переповнені машинами, а на деяких автозаправних станціях закінчується паливо, свідчить CNN. Штат тільки оговтується від спустошливого урагану Гелін, який, як писав Голос Америки, у перші дні жовтня забрав життя понад 130 людей та знищив багато об'єктів комунікації та інфраструктури в Північній Кароліні, Південній Кароліні, Джорджії, Флориді, Теннессі та Вірджинії.

Тому, кажуть оглядачі, можуть виникати труднощі у втікачів від наступного руйнівного урагану.

Як повідомляв Голос Америки, зважаючи на траєкторію та потужність урагану Мільтон, президент США Джо Байден відкладає свою поїздку до Німеччини та Анголи.

Через ураган Байден не очолить зібрання "Рамштайн" для постачання зброї Україні

У Німеччині Джо Байден планував зібрати лідерів країн у форматі “Рамштайн”, щоб обговорити подальшу підтримку України.

Планувалося, що лідери США, Франції, Великої Британії та Німеччини зустрінуться цієї суботи в Берліні для переговорів щодо російсько-української війни та останніх подій на Близькому Сході.

Однак через ураган та необхідність підготовки до убезпечення мешканців Сполучених Штатів, поїздку Байдена до Європи довелося скасувати, інформує Білий дім.

Мешканців узбережжя Флориди та й загалом штату закликають мати план порятунку, зібрати тривожну валізу з набором екстреної допомоги.

Людей закликають підготувати запаси, включаючи продукти, що не швидко псуються, і воду на випадок, якщо електроенергія буде втрачена, а запаси будуть низькими.

Радять мати 1 галон (3,8 літра) води на день на людину протягом приблизно семи днів. Також бажано мати готівку у наявності, оскільки банкомати можуть не працювати, цитує агенція AP місцевий уряд.

Your browser doesn’t support HTML5

На південному сході США тривають рятувальні та відновлювальні роботи після урагану Гелін. Відео