Лойя-джирга вирішить долю угоди США та Афганістану

Члени Лойя-джирги

Близько 2 500 афганських старійшин зустрічаються із законодавцями в Кабулі і протягом трьох днів обговорюватимуть питання, чи повинна якась частина військових сил США залишитися в країні після 2014 року.

Рішення Ради старійшин щодо досягнутої афганськими й американськими властями угоди матиме величезне значення для майбутнього країни.

В афганській столиці посилено заходи безпеки, по всьому місту розставлені військові і поліцейські контрольно-пропускні пункти. Дорога до місця проведення Лойя-джирги перекрита, а всіх, хто намагається потрапити в цю зону, ретельно перевіряють.

У зв'язку з побоюваннями щодо безпеки, а також підозрами в тому, що сусідні Пакистан та Іран намагаються поширити в Афганістані свій вплив, багато законодавців підтримують угоду з США.

Президент Афганістану Гамід Карзай закликав старійшин також підтримати угоду.

За кілька годин до початку Лойя-джирги державний секретар США Джон Керрі оголосив, що сторони дійшли згоди щодо остаточного тексту двосторонньої угоди з безпеки.

Угода мусить отримати схвалення Ради старійшин, а потім підтримку національного парламенту. Якщо джирга відкине проект двосторонньої угоди з безпеки або зажадає поправок, неприйнятних для Вашингтона, домовленість може зірватися.