Президент Бразилії не поїде у США через дії американських спецслужб

Барак Обама і Ділма Руссефф у Бразилії (2011)

Президент Бразилії Ділма Руссефф відклала запланований державний візит до США у зв'язку зі зростаючою напруженістю в двосторонніх відносинах у зв’язку з програмами стеження Агентства національної безпеки (АНБ). Інформація про дії АНБ була серед тих даних, які розкрив колишній контрактник АНБ Едвард Сноуден.

Під час запланованого державного візиту президенти США і Бразилії мали відзначити поліпшення двосторонніх відносин. Це був єдиний офіційний візит, запланований Білим домом на цей рік.

Президент Обама відвідав Бразилію два роки тому. Візит був дуже символічним. На порядку денному стояли питання торговельних відносини, включаючи спільні енергетичні проекти і потенційний контракт на постачання військових літаків.

У Білому домі підтвердили, що лідери обох країн розмовляли в понеділок по телефону. Президент Обама прагне працювати з президентом Руссефф і її урядом, «щоб подолати ці складнощі, які стали джерелом напруженості в наших двосторонніх відносинах», вказується в заяві Білого дому.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні спростував інформацію про те, що Обама намагався переконати Руссефф змінити своє рішення щодо візиту.

«Президент Обама погодився з президентом Руссефф в тому, що дуже важливо відзначити наші добрі відносини, які не повинні бути затьмарені єдиною проблемою, що виникла на двосторонньому рівні, незалежно від її складності та важливості», - сказав Карні.

Раніше повідомлялося, що Руссефф була обурена, коли дізналася про дії АНБ щодо Бразилії з документів, переданих ЗМІ Сноуденом.

Серед іншого в документах говорилося, що АНБ відстежує електронну переписку, телефонні дзвінки і смс-повідомлення між Руссефф і президентом Мексики Енріке Пенья Ньєто, а також керівництва бразильської нафтової компанії «Петробрас».

Влада США заявляли, що стеження було спрямоване тільки на виявлення підозрілої діяльності, пов'язаної з терористичною загрозою.

Президенти США та Бразилії зустрілися нещодавно на саміті «Великої двадцятки» в Санкт-Петербурзі.

Джей Карні відмовився відповісти на запитання, чи шкодує президент Обама про діяльність АНБ в Бразилії, відзначивши, що перевірка дій американської розвідки, проведена за розпорядженням президента, все ще триває.

У вівторок в заяві Білого дому було сказано, що «масштабна перевірка» дій спецслужб буде проводитися протягом декількох місяців.