Клінтон закликає Бірму покласти край таємним військовим зв’язкам з КНДР

Держсекретар Гілларі Клінтон і президент Бірми Тейн Сейн

Державний секретар США Гілларі Клінтон закликала Бірму покласти край будь-яким таємним військовим зв’язкам з Північною Кореєю і додала, що треба зробити ще багато для того, щоб Сполучені Штати могли взяти до уваги можливість скасування санкцій.

Клінтон сказала у четвер під час своїх важливих відвідин Бірми, що для поліпшення відносин із Сполученими Штатами її уряд мусить дотримуватись міжнародної угоди про нерозповсюдження ядерної зброї. Вона також закликала бірманський уряд звільнити більше політичних в’язнів та покласти край етнічно мотивованому насильству.

Проте пані Клінтон також повідомила про кілька заходів для пожвавлення відносин між обома країнами, а саме – підтримку мікро-фінансування, спонсорованих ООН медичних програм і заходи проти виготовлення і контрабанди наркотиків.

Держсекретар Клінтон мала зустріч з президентом Бірми Тейн Сейном і сказала, що коли Бірма продовжуватиме реформи, Сполучені Штати візьмуть до уваги можливість пом’якшення санкцій проти цієї країни.

Тейн Сейн заявив, що цей історичний візит становить новий розділ у відносинах між обома країнами.

Після розмов з бірманським президентом, пані Клінтон відбула до Рангуна на зустріч з лідером демократичної опозиції у Бірмі Аун Сан Су Чжі.