Боргова криза в Європі лякає інвесторів у США

Стабільне сповільнення економічного розвитку Європи уже відображається на коливаннях акцій американської Волл Стріт. Навіть Німеччина, яку вважають ледь не останньою надією і порятунком для 17-ти країн Єврозони, у другому кварталі показала економічне зростання на рівні лише однієї десятої відсотка.

«Настрій приблизно такий: якщо страждає навіть економіка Німеччини, яка є найсильнішим гравцем на цьому полі, то на що можна розраховувати державам з найслабкішою економікою? Думаю, що розмір кредитного плеча європейських банків, особливо в таких країнах як Іспанія та Італія, поступово зруйнує економіки держав Єврозони», – каже менеджер компанії «SICA WEALTH MANAGEMENT» Джефрі Сіка.

Заклики до більшого економічного та політичного єднання, які виголошували у вівторок канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі, не заспокоїли дедалі наростаючі хвилювання. Інвестори хочуть знати, як лідери ЄС можуть врегулювати кризу вже тепер.

«Довготривала перспектива це дуже добре, але ми мусимо знати, що буде завтра», – вважає аналітик німецького банку «BAADER» Роберт Голвер.

Досить високі доходи американських компаній за останній квартал, на початку тижня дещо полегшили напруження на Волл Стріт. Втім, Америка, ігноруючи сигнали з Європи, наражається на ризик.

«Проблеми Європи Америка частково ігнорує. Але, чим більше люди починають розуміти, що американські і європейські банки взаємопов’язані між собою, тим більше серед них зростає занепокоєння», – говорить Джефрі Сіка .

Аналітики кажуть, якщо європейська криза з Греції і Португалії перекинеться на інші регіони, то такі країни як Італія та Іспанія, які теж обросли величезними боргами, можуть мати проблеми з позичанням грошей. Вищі кредитні ставки можуть спричинити дефолт і чергову банківську кризу, що, в свою чергу, призведе до чергової економічної рецесії. Якщо Європа не почне з цим боротися сьогодні, фондові ринки можуть падати до кінця року. Дедалі більше експертів сьогодні закликають країни ЄС запобігти підвищенню процентних ставок по кредитах, які спонукали Грецію, Португалію та Ірландію оголосити дефолт. Втім, дехто каже, що такий крок також підвищив би видатки на позичання для інших країн Єврозони.