У США потенційні злочинці без перешкод купують зброю

Таємне розслідування, проведене на одній з виставок зброї у штаті Аризона в 2011 показало, наскільки легко будь-хто може купити вогнепальну зброю в Америці.

Кожний штат в Америці принаймні один раз на місяць влаштовує виставку зброї. Не виключенням є і Аризона. Під час однієї з таких виставок, що проходила у місті Тусоні, прихована камера записала незаконний продаж дев’яти міліметрового Ґлока.

Покупець пістолета перепитав продавця:
«Так що ніякої перевірки?»
На що той відповів:
«Ні»
І тоді покупець додав:
«Це добре, тому що я, напевно, не пройшов би перевірку. Ви ж розумієте, про що я».

Після таких слів працівник виставки таки продав чоловікові пістолет, лише перевіривши посвідчення особистості. Мер міста Нью-Йорк Майкл Блумберґ, який відстоює запровадження обмежень на продаж зброї каже, що злочинцям, наркоманам та психічно хворим занадто легко купити зброю в Америці:

«Ви можете зайти на виставку зброї та купити дев’яти міліметровий так же швидко, як замовити гамбургер та картоплю «фрі» в Макдональдсі», – наголосив Блумберґ.

«Це нагадає уряду, що його повноваження обмежені, і в цьому суть другої поправки»
Леррі Претт, виконавчий директор власників зброї Америки
Блумберґ каже, що з бюджету міста Нью-Йорк було виділено сто тисяч доларів на розслідування, яке має встановити, наскільки безпечними є виставки зброї. Начальник поліцій Нью-Йорка Рей Келлі говорить про цю проблему так:

«Це не нова проблема. Вона вже давно нас непокоїть. Нове – це те, що мер має на меті задокументувати всі ті прогалини у правилах безпеки, і разом з іншими мерами-однодумцями вимагати від Конгресу якихось дій».

Втім, американські законодавці відмовляються приймати більш жорсткі закони у галузі контролю за зброєю. Так, у 2004 році вони не продовжили дію закону, який забороняв продаж певних моделей важкої вогнепальної зброї. Більшість конгресменів підтримує опонентів контролю за зброєю які наполягають, що володіння зброєю приватними особами є конституційною гарантією захисту громадян проти тиранії уряду. Виконавчий директор власників зброї Америки Леррі Претт пояснює це так:

«Це нагадає уряду, що його повноваження обмежені, і в цьому суть другої поправки».

А на питання про невинних жертв стрілянини, Претт відповідає:

«Погані речі, які стаються з людьми при потраплянні зброї у руки приватних осіб – ніщо у порівнянні з тим, що може статися, коли уряд отримує монополію на вогнепальну зброю».

Мер Блумберґ та інші прихильники жорсткого контролю за зброєю не домагаються відміни поправки про право володіти зброєю. Втім мер наполягає, що введення більш жорстких правил, які б регулювали роботу виставок зброї, – невисока ціна за збереження життя невинних людей. Леррі Претт же говорить, що будь-який контроль за вогнепальною зброєю з боку уряду – це початок шляху, який може привести до тиранії.