Сенатори США пропонують імміграційну реформу

Законодавці, що представляють обидві політичні партії США - Демократичну і Республіканську -, відзначають позитивну динаміку в роботі щодо реформування імміграційного законодавства. Вже цього тижня може бути оголошено про домовленість щодо пропонованого законопроекту про реформування так часто критикованої імміграційної системи.

Зусилля, прикладені на протязі багатьох років до реформування імміграційної системи, так ні до чого і не привели, однак тепер може бути зроблено важливий крок вперед. Сенатор-демократ Роберт Менендес оцінює цю ситуацію з обережним оптимізмом. Деякі питання які раніше взагалі не обговорювалися, зазначив він, тепер винесені на обговорення, і може бути досягнута домовленість.

11 мільйонів людей живуть в США, не маючи законного статусу.

Сенатор-республіканець Джон Маккейн заявив, що американці не можуть нескінченно миритися з тим, що люди привозять сюди маленьких дітей, які живуть тут і виростають, не маючи законного статусу

Маккейн - один з членів двопартійної групи сенаторів, що займаються розробкою законопроекту про імміграційну реформу, який може бути затверджений обома палатами Конгресу. Законодавці говорять, що домовленість, до досягнення якої вони прагнуть, дозволить прийняти закон, який наділить законним статусом мільйони незареєстрованих іммігрантів, в той же час посиливши безпеку на кордоні США.

Сенатор Маккейн каже, що ті ідеї та пропозиції, які зараз обговорюються, не нові, проте політичні умови, в яких обговорюється імміграційна реформа, змінилися. Що важливо, заявив він, республіканці, усвідомили, що необхідно прийняти всеосяжний закон про імміграційну реформу ».

Республіканці, які рішуче виступали проти імміграційної реформи, за ознаками, пом'якшили свою позицію після президентських виборів, на яких дві третини іспаномовних виборців проголосували за демократа Барака Обаму. Впливові республіканці відзначають, що їх партії буде дуже важко завоювати голоси виборців, якщо їм не вдасться заручитися підтримкою іспаномовних американців та інших етнічних меншин.

Однак у деяких питаннях поки що не вдається домовитися. Зокрема, законодавці не можуть вирішити, чи можуть громадяни інших держав, що потрапили в США нелегально або порушили візовий режим, мати право на отримання американського громадянства.

Сенатор Менендес вважає, що можуть:

«По-перше, опитування вказують, що американці підтримують це. По-друге, на це розраховують виборці-латиноамериканці. По-третє, цього хочуть демократи. І, по-четверте, це потрібно республіканцям ».

У вівторок у своєму виступі в Лас-Вегасі у Неваді президент Обама розповість виборцям про імміграційну реформу і намагатиметься заручитися їх підтримкою.