Операція «Одіссея. Світанок» знищила головні військові потужності армії Каддафі

http://www.youtube.com/embed/ijv93tWJkAA

Коаліційні сили дев’яти країн розпочали операцію під назвою «Одійссея. Світанок» у неділю. Американські винищувачі, запущені з авіаносців у Середземному морі здійснили масовану атаку на позиції армії Каддафі, що рухалася до східного міста Бенґазі, аби вибити звідти повстанців.

За словами директора об’єднаного комітету начальників штабів адмірала Вільяма Ґортні, це врятувало місто від кривавої різні: «Бенгазі ще не у повній безпеці, але сьогодні місту менше загрожує атака, ніж вчора. Ми вважаємо, що підрозділи Каддафі перебувають під значним тиском. Вони ізольовані і розгублені».

На заході Лівії, три американські бомбардувальники В-2 Стелс, розгромили основний військовий аеродром Каддафі біля міста Місрати. Бомбардувальники стартували з військового аеродрому у штаті Міссурі, здійснили дозаправку у повітрі, скинули 45 дев’ятисот-кілограмових бомб над Лівією і після цього повернулись назад у США.

Додатково, з кораблів у Середземному морі було запущено 124 ракети класу «Томагавк» по більш ніж 20-ти наземних об’єктах. Дві ракети влучили у бункер Каддафі у Тріполі. Самого диктатора, за повідомленнями, там не було.

Розрізнені сили Каддафі не припиняли обстрілювати західну авіацію з мобільних зенітних установок. Хоча це свідчить про те, що диктатор не збирається складати зброю, кажуть військові США, головне завдання недільного авіа удару вони вважають виконаним.

Адмірал Вільяма Ґортні: «Зараз ми маємо усі можливості та ресурси патрулювати повітряний простір над Лівією. Ми будемо робити все, щоб на практиці гарантувати дотримання там зони вільної від польотів».

Міністр оборони США Роберт Ґейтс наполягє, що вже найближчим часом США передадуть управління операцією у руки коаліції:

«Ми будемо членами цієї коаліції і братимемо участь у спільних військових діях. Але наша роль у ній не буде визначальною».

Місія Сполучених Штатів у Лівії обмежена резолюцією ООН про безпілотну зону, і США суворо дотримуватимуться цього мандату, – заявив президент Барак Обама.

Вперше офіційно теми військової операції в Лівії Барак Обама торкнувся під час спільної прес-конференції з президентом Чилі, де американський лідер перебуває у рамках візиту у три країни Латинської Америки.

За словами Обами, хоча коаліція не ставить за мету силою усунути Муаммара Каддафі, США прагнуть, аби він пішов від влади. Американський лідер наголосив, що головна мета застосування військової сили в Лівії – захистити цивільне населення країни від атак сил, прихильних до Каддафі. Хоча Сполучені Штати є лідером військової операції в Лівії, Обама підкреслив, що вже за кілька днів США складуть із себе цю відповідальність.

Одним з найбільших побоювань заходу, є наявність у Каддафі великої кількості токсичного гірчичного газу, який він може застосувати у боротьбі з повстанцями. Втім, ймовірність проведення хімічної атаки – зараз мінімальна, вважає колишній військовий інспектор ООН Чарльз Дуфлер:

«Це очевидно, що у нього залишилася певна кількість гірчичного газу. Але щоб скинути цей газ на когось, потрібні ракети чи літаки. Зараз, як виглядає, у Каддафі немає такої можливості. Тому я думаю, що ризик застосування газу проти населення – відносно невеликий».

Кілька країн, поміж яких Росія, різко засудили військову операцію західної коаліції проти Лівії.

Костянтин Косачев, голова комітету міжнародних відносин Державної Думи Росії:

«Те що відбувалося останні 24 години, важко назвати виконанням резолюції ООН. Немає сумнівів, що ці заходи спрямовані на послаблення режиму Каддафі, знищення його збройних сил, обмеження їх можливостей у боротьбі з повстанцями, і у результаті – на зміну влади і політичної системи у Лівії. Вже це можна кваліфікувати як втручання у внутрішні справи країни».

Посадовці Пентагону заявляють, що Сполучені Штати не мають мети фізично знищити Каддафі, чи усунути його від влади. За словами Голови об’єднаного комітету начальників штабів Майка Малена, Каддафі може залишитися при владі, якщо буде дотримуватись вимоги ООН про припинення вогню.