Президенти Мексики та США об’єднують зусилля у боротьбі з наркоторгівлею

http://www.youtube.com/embed/Ms2z1rmq6YA

У четвер відбулася зустріч між президентом Мексики Феліпе Кальдероном та президентом США Бараком Обамою. Під час спільної прес-конференції за результатами зустрічі Обама розповів, що сторони погодилися поглибити своє співробітництво у боротьбі з наркоторгівлею на кордоні між двома країнами, а також розв’язали довготривалу суперечку щодо заборони мексиканським вантажівкам перетинати кордон зі США. Зустріч відбувалася на тлі нової хвилі насилля, пов’язаного з наркоторгівлею, що охопила Мексику протягом останніх кількох тижнів.

15-го лютого двоє агентів імміграційної та митної служб США, які патрулювали район у Північній Мексиці, де триває війна між наркокартелями, зазнали вогнестрільних поранень. Вижив лише один.

За останні кілька тижнів сутички між мексиканськими наркоторговцями у цьому регіоні значно посилились, що призвело до загострення і без того непростих відносин між американськими та мексиканськими офіційними особами.

У своєму останньому інтерв’ю мексиканському виданню «Ель Універсаль» президент Мексики Феліпе Кальдерон вкотре звинуватив Сполучені Штати у тому, що вони не роблять достатньо для зменшення попиту на наркотики у власній країні та зупинення напливу американської зброї у Мексику.

Кальдерон також висловив незадоволення заявами американських посадовців, які оприлюднив сайт WikiLeaks, про те, що мексиканський уряд робить недостатньо для покращення безпеки у країні. Він звинуватив американських дипломатів у перебільшенні інформації заради того, щоб справити враження на своїх керівників.

Водночас директор Національної служби США з боротьби з наркоторгівлею Джил Керліковске каже, що США переслідують дві головні цілі, борючись із контрабандою наркотиків:

«Зменшити кровопролиття – це головне. Інша наша мета, досягнення якої означатиме, що ми зробили великий поступ, – це передати контроль за ситуацією від правоохоронців у руки цивільних. Таких цивільних, які не просто могли справитись із завданням, але і робили це професійно і компетентно, і до яких була б довіра».

Директор Інституту Мексики при Центрі Вудро Вілсона Ендрю Сілі каже, що відсутність довіри до поліції у Мексиці – це лише одна з багатьох проблем:

«Великою є проблема слідчої процедури. Часто прокуратура навіть не передає справи до суду. Дуже обмеженою є можливість збору доказової бази у передбачені законодавством способи. В самій прокуратурі процвітає корупція і злочинці залишаються непокараними. І нарешті сама судова система майже повністю втратила до себе довіру. Твердження прокурорів мають забагато ваги, якщо вони таки доводять справи до суду. Судді рідко навіть бачать звинувачених у залі засідань, а у багатьох випадках підкупити судових адміністративних працівників дуже легко».

Втім, каже Сілі, Мексика провела ряд конституційних реформ для посилення у країні верховенства права. Він додає, що США можуть надати допомогу у таких профільних галузях як судово-медична експертиза, судове впровадження та робота прокуратури:

«Я маю на увазі налагодження діалогу, щоб насправді допомогти мексиканським колегам запровадити інновації в їх роботі, щоб вони пишались своєю справою. Я говорю про співпрацю, яка виходить за межі міжурядового діалогу. Це має відбуватись на рівні окремих юрисдикцій – між прокуратурами штатів, між прокурорами на місцях, між суддями за їх власною ініціативою. Це чудова можливість для обох країн посилити верховенство права».

Саме верховенство права та повага до закону може на сьогоднішній день стати панацеєю для Мексики. Адже з того часу, як у 2006-му році Феліпе Кальдерон став президентом та відтак оголосив війну наркокартелям, у Мексиці було вбито понад 34 тисячі осіб.