Леон Панетта приступає до своїх нових обов'язків у якості міністра оборони США

Останнє десятиліття США безперервно залучені у військових конфліктах. Експерти кажуть, що американська армія, що діє на контрактній основі, виснажена роками боїв. Понад півтори тисячі солдатів загинули в Афганістані, війна стає дедалі непопулярною серед американців.
Третина американських військових має бути виведена з Афганістану вже до середини наступного року, втім новий міністр оборони США Леон Панетта каже, що місія США в Афганістані ще далека від завершення.

http://www.youtube.com/embed/IoCoNJ0EMcg



«Моє завдання в Міністерстві оборони полягає в тому, щоб ми вийшли переможцями з конфліктів, в яких зараз залучені. В Афганістані ми маємо зробити все, щоб повалити Талібан», – каже Леон Панетта.

Панетта заступає на посаду міністра після перебування на посту директора ЦРУ. Саме він був на чолі спецоперації зі знищення Осами бін Ладена в Пакистані. Панетта також підтримує стратегію використання безпілотних літаків дронів на осередки Аль-Кайди та Талібану, розташовані уздовж кордону між Пакистаном та Афганістаном.

«У тій частині світу ми беремо участь у найбільш агресивній операції за всю історію ЦРУ. Наші дії змінили розстановку сил в регіоні», – вважає Леон Панетта.

Втім атаки дронів є дуже непопулярними серед населення Пакистану. Отже підтримувати дружні відносини з Ісламабадом - ще одне непросте завдання нового міністра оборони США. Шарп каже, що Панетті доведеться грати роль посередника у стосунках між США та Пакистаном.

«Йому буде досить важко утримувати рівновагу. На мою думку в цій ситуації виникне багато ускладнень. Однак, головне завдання Панетти – це підтримувати принаймні вигляд нормальних відносин між Пакистаном та США, адже, відверто кажучи, країни потребують одна одну для вирішення проблеми тероризму», – говорить аналітик.

Демократ Панетта – колишній конгресмен і має великий досвід бюджетування. Свого часу він очолював Бюджетний Комітет Палати представників та був головою Бюджетного офісу Білого дому в адміністрації Білла Клінтона. Старший аналітик Американського Інституту підприємництва Ґері Шмідт каже, що Панетті доведеться нелегко, балансуючи між урізаним бюджетом Пентагону та військовими потребами країни.

«Якщо адміністрація таки скоротить бюджет на сотні мільярдів доларів, ми маємо значно зменшити військовий сектор та переглянути його структуру», – стверджує експерт.

Президент Обама оголосив про скорочення бюджету на потреби національної безпеки на 400 мільярдів доларів протягом наступних дванадцяти років. Це радикальна зміна політики, враховуючи той факт, що після вересневих атак 2001 року, бюджет Пентагону роздувався з кожним роком. Панетта розуміє, що дні необмеженого фінансування оборонної галузі закінчились.

«Наше непросте завдання полягає в тому, щоб створити бюджет таким чином, щоб уникнути зайвих витрат та дублювання, і разом з тим зберегти фінансування тих необхідних елементів, потрібних для оборони країни», - говорить Панетта.

США має великий дефіцит бюджету, разом з тим витрати на війну в Афганістані становлять 10 мільярдів доларів на місяць. Аналітики кажуть, що виведення військ з Іраку та Афганістану значно полегшить ситуацію.

«Коли ти сидиш у Білому домі і думаєш про те, як зменшити бюджетну діру, цілком логічно надати наказ про виведення військ з Іраку та Афганістану якомога швидше», - вважає Ґері Шмідт.

Панетта – син італійських іммігрантів, сам він служив в армії у шістдесятих роках. Він та його дружина Сильвія мають родинну ферму в Долині Кармел, в Каліфорнії.