Державна пенсія у США не гарантує безтурботного життя пенсіонерам

  • Наталія Дмитроченко

http://www.youtube.com/embed/HottdVDBhXQ?hl=uk&fs=1

Американські пенсіонери виходять на заслужений відпочинок пізніше, ніж українці. Мінімальний вік для виходу на пенсію – там 62 роки, але аби отримати державну допомогу в повному обсязі – треба працювати до 67-ми. Та, що цікаво, державна пенсія ще не гарантує – безтурботного життя. Американцям доводиться брати долю в свої руки, відкладати гроші на приватну пенсію та освоювати основи інвестування. Яскравий приклад цьому – пенсіонер Френк Джоззі:

«У мене чудова пенсія, я отримую багато грошей. Мені 81 рік. Разом з дружиною ми володіємо будинком у місті, а також маємо будинок на пляжі в Делавері».

Безтурботне життя американських пенсіонерів забезпечують три складові, або як образно кажуть в Америці, пенсія – це стілець на трьох ніжках. Усі мешканці США, незалежно від фаху, отримують мінімальну державну пенсію, багато має ще й приватну пенсію та власні заощадження. Та нещодавня криза розхитала дві останні ніжки. Тому чимало американців пенсійного віку, змушені або продовжувати працювати, або покладатися виключно на державні виплати. У середньому, каже експерт Діана Браунштайн, американський пенсіонер отримує від держави 1200 доларів на місяць:

«Українцям мабуть здасться, що це багато грошей, але в Америці вартість життя набагато вища. Тобто ідея державної пенсії – уберегти людей від бідності, а не покрити усі їхні потреби. У середньому виплати з фонду соцстрахування заміщають лише 40% доходів, які людина отримувала перед пенсією».

Як і чимало американців Френк Гіов активно відкладав кошти у приватний пенсійний фонд. Аби вберегти свої заощадження від інфляції – чоловік переводив їх у цінні папери. Але гра на біржі для нього закінчилася фіаско. Чоловік двічі заробляв собі приватну пенсію і двічі її втрачав:

«Двічі я довіряв порадам спеціалістів, але знову ставалася економічна криза і я втрачав практично все».

Професор університету Джорджа Вашингтона Анна Марія Лусарді каже, що американці насправді майже нічого не знають про інвестування, а криза лише зробила цю проблему очевидною:

«Забагато проблем та відповідальності перекладено на плечі працівників. Вони мають переконатися, що вони зібрали достатньо грошей на пенсію. Тим часом вони не мають достатньо знань для таких рішень».

Тому професор пропонує запровадити курси з основ економіки та фінансів ще в школі. Аби майбутнє покоління американців навчилось розумно розпоряджатися грошима протягом життя і могло забезпечити собі достойну старість.