США відправили до Тайваню 2,5 млн доз вакцин проти COVID

Навантажувач для перевезення вакцин Moderna у Тайванському вантажному терміналі в Таоюань, Тайвань, 18 червня 2021 р

Сполучені Штати оголосили про відправку до Тайваню 2,5 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, що, швидше за все, викличе несхвалення з боку Пекіна, який претендує на суверенітет острова.

На початку червня Китай висловив обурення у зв'язку із заявою американських сенаторів, які відвідали Тайвань і оголосили про відправку вакцин на острів на тлі зростання напруженості між Вашингтоном і Пекіном.

«Поїхали! Пожертвувані нами 2,5 мільйона доз вакцини відправлені до Тайваню», - написав сьогодні в твіттері офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Правляча в КНР Комуністична партія Китаю ніколи не контролювала Тайвань, але попри це Пекін розглядає острів як частину своєї території, обіцяючи одного разу захопити його силою «в разі потреби».

В останні роки Пекін здійснює значний економічний, військовий і дипломатичний тиск на Тайвань, тримаючи острів поза доступом міжнародних відомств і агентств, наприклад, ВООЗ.

"Китай використовує свої вакцини для розширення його геополітичної сили, та як можливість поширювати пропаганду, що США не союзник Тайваню. Для США має лишатись негайним пріоритетом продовження поставок безпечних та ефективних вакцин від COVID до Тайваню, та інших країн, які потребують допомоги", - заявив у червні сенатор-республіканець Мітт Ромні.

У Державному департаменті заявили, що вакцини, які надають США не супроводжуються жодними вимогами, а єдиною метою Сполучених Штатів є порятунок життів, повідомляє інформаційна агенцій Reuters.

Вашингтон лишається найбільшим союзником Тайваню, проте США не підтримують з Тайбеем повноцінних дипломатичних відносини - це стало умовою встановлення дипвідносин з Пекіном.

До недавнього часу влада Тайваню зразково справлялися з пандемією, на острові було зафіксовано лише кілька смертей. Однак кількість випадків зараження різко зросла після спалаху, що почався серед пілотів авіакомпаній.

«Спасибі США за цей зворушливий дружній жест. Ці вакцини будуть мати велике значення для збереження здоров'я і безпеки тайванців », - написала у своєму твіттері президент Тайваню Цай Ін-вень.

Дивіться також: Таблетки від Ковід-19 - США інвестує у розробку антивірусних ліків

Your browser doesn’t support HTML5

Таблетки від Ковід-19 - США інвестує у розробку антивірусних ліків. Відео