«Ендевор» повернувся на Землю з останньої місії до МКС

У ніч з вівторка на середу у центрі імені Кеннеді на Флориді завершив свою останню космічну подорож корабель багаторазового використання «Ендевор». Це був передостанній політ у рамках програми шатл, яка припиняє своє існування цього літа.

«Ендевор» – наймолодший з трьох існуючих кораблів типу шатл. За 19 років корабель побував у космосі 25 разів, облетів землю майже чотири тисячі сімсот разів та налітав майже двісті мільйонів космічних кілометрів. Американські шатли за 30 років існування допомгли людству зробити величезний крок у вивченні космосу та стали запорукою успішного створення Міжнародної космічної станції.

Під час останньої місії екіпаж «Ендевора» втановив на станції устаткування вартістю у два мільярди доларів, за допомогою якого вчені сподіваються розгадати таємницю виникнення Всесвіту. Командир місії Марк Келлі каже, що астронавти також завершили процес будівництва американського блоку станції:

«Місія пройшла чудово. Ми встановили альфо-магнетичний спектрометр. Ми підготували станцію на майбутні 10-15-20 років. Там є необхідне обладнання, щоб продовжувати надзвичайно актуальні наукові дослідження».

Незадовго до приземлення «Ендевора» у Центрі Кенеді вивезли на стартовий майданчик інший човник, «Атлантіс», останній політ якого заплановано на восьме липня. Це буде 135 і остання місія кораблів типу шатл у космос.

Після польоту, «Атлантіс» перетвориться на музейний експонат у самому Центрі Кенеді, а «Ендевор» вирушить у музей неподалік Лос-Анджелеса. Тим часом американці добиратимуться на Міжнародну космічну станцію на російському «Союзі», поки не буде введено в дію корабель нового типу. Робота над новим літальним апаратом активно триває у приватному секторі. В Адміністрації США сподіваються, що, передавши справу доставки астронавтів на орбіту у приватні руки, зекономлять державні кошти.