США не підтримують єменську опозицію через побоювання підсилення Аль-Кайди

http://www.youtube.com/embed/XKSK_PC6esE

У Ємені демонстранти вимагають відставки президента Алі Абдалли Салеха. Втім в цій країні, на відміну від Тунісу та Єгипту, США не підтримує закликів змінити режим.

Мешканці Ємену по всій країні вимагають відставки президента. Вони кажуть, що зневірились у владі через жахливу корупцію та тотальне безробіття.

Єменці скаржаться на безробіття, яке на їх думку створює сприятливе середовище для вербувальників терористичних організацій.

Незважаючи на нарікання єменців, саме загроза тероризму та побоювання повної дестабілізації країни примушують міжнародне співтовариство підтримувати президента Салеха. Так вважає Крістофер Басек, спеціаліст із Близького Сходу Фонду Карнеґі за міжнародний мир.

«Я думаю, що на Заході вірять у спроможність Салеха не лите протистояти тероризму, але і зберегти стабільність в країні», - пояснив Басек.

Сполучені Штати підтримують гасла зміни режиму в інших країнах Близького Сходу, але не в Ємені. Заступник помічника державного секретаря США Джанет Сендерсон заявляє, що в Ємені Америка виступає за діалог.

«Ми підтримуємо мирний, стабільний та єдиний Ємен та виступаємо за діалог між усіма політичними гравцями - між урядом та опозицією, включно з представниками громадянського суспільства та всіма сторонами, які прагнуть бути почутими», - каже Джанет.

Державний секретар США Гілларі Клінтон наголосила на важливості відносин між США та Єменом, зустрівшись із президентом Салехом на початку 2011-го року.

«Обом нашим країнам загрожує тероризм та аль-Каїда, але наше партнерство не обмежується боротьбою з тероризмом», - заявила тоді Клінтон.

Втім, саме аль-Кайда викликає найбільше занепокоєння в Сполучених Штатах. Саме це і обмежує вплив США, - каже Чарльз Шмітц із Університету Тоусона, що поблизу Вашингтона.

«Це - головна турбота США, і, на мою думку, це завдає шкоди позиціям Америки всередині Ємену. Народ Ємену не думає про аль-Кайду, він занепокоєний власним урядом, політичними реформами та економічним прогресом», - вважає Шмітц.

Минулого тижня лідери опозиції в Ємені відкинули обіцянку Салеха провести референдум щодо нової конституції та підтримати демократичні реформи. Вони вважають, що президент запізнився з поступками.

Салех прийшов до влади внаслідок військового перевороту у 1978-му році. І він не планує її залишати раніше 2013-го року, коли добігає кінця його президентський термін.