USAID допомагає Україні подолати епідемію ВІЛ-СНІДу

Your browser doesn’t support HTML5

USAID допомагає Україні подолати епідемію ВІЛ-СНІДу. Відео

«Респонд» – що в перекладі з англійської означає «відповідь». Таку назву мав проект з протидії СНІДу, що впродовж п’яти років здійснювався в Україні за сприяння Агенства США з міжнародного розвитку. Він допоміг багатьом ВІЛ-інфікованим дізнатися свій діагноз і отримати доступ до лікування. Повідомляють наші київські кореспонденти.

90% людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією, знають свій діагноз. 90% тих, хто знає, лікується, і 90% тих, хто отримує лікування, здорові. 90-90-90 – такої глобальної мети в протидії СНІДу допомагає досягти в Україні проект Агенства США з міжнародного розвитку.

Найбільші прогалини в доступі до тестування і терапії – на місцевому рівні, у маленьких містечках, райцентрах. Тому проект зосередився на регіонах: вісьмох, де ВІЛ-інфекція поширена найбільше. Проект діяв останні п’ять років. І вже є результат.

Говорить регіональний координатор проекту в м. Дніпро Ганна Лопатенко:

«У нас відсоток людей, які знають свій діагноз і вже стоять на обліку, значно зріс порівняно з 2015 роком. Тобто люди не губляться – ми стали ставити на диспансерний облік так званих “загублених”, які колись були обстежені на ВІЛ, але так і не дійшли до кабінетів довіри або центрів СНІДу. Нині,завдяки проекту, ми ставимо на диспансерний облік 98% нововиявлених ВІЛ-інфікованих. Такого не було ніколи раніше».

Курт Маклід, віце-президент проекту «Пакт» каже:

«Ще два роки тому відсоток тих, хто проходив тести на ВІЛ, був надзвичайно низьким. В деяких групах ризику – всього 4%. Тобто багато потенційно інфікованих залишалися поза увагою медиків. Сьогодні ж нам вдалося збільшити цей показник в Україні майже втричі. Ці цифри доводять, що проект був справді успішним. Бо інфіковані отримали доступ до терапії. СНІД їм тепер не загрожує, і вони живуть звичайним життям, як усі люди».

Проект коштував американським платникам податів 23 млн доларів.

Сюзен Фріц, директор місії USAID в Україні:

«Наша мета досягти ООНівських показників 90-90-90. Внесок проекту в це – дуже великий. Ми допомогли краще виявляти людей з ВІЛ-інфекцією, надавати їм доступ до лікування. Завдяки цьому активність вірусу пригнічується і він не передаєтсья далі. І хоча проект “Респонд” закінчується, але зусилля, започатковані нами, будуть продовжені».

Дивіться також: Українець став кращим фріраннером за версією Red Bull Art of Motion 2017

Your browser doesn’t support HTML5

Українець став кращим фріраннером за версією Red Bull Art of Motion 2017. Відео