Чому афро-американці з недовірою ставляться до вакцинації - історія проекту дослідження сифілісу в Таскігі

На фото: вакцинація у США

Лусенія Данн провела перші дні пандемії коронавірусу, заохочуючи людей носити маски та триматися на безпечній відстані один від одного в Таскігі, місті із чорношкірим населенням, де колись уряд США використовував афро-американських чоловіків як морських свинок у дослідженні сіфілісу.

Зараз колишня мерка міста, де кілька десятиліть тому проводився науковий проект "дослідження сифілісу Таскігі", насторожено ставиться до щеплення проти COVID-19. Серед іншого, вона підозріло ставиться до просування урядом вакцини, розробленої в рекордні терміни, у той час, коли уряд не може провести адекватне тестування або надати якісну медичну допомогу у невеликих містечках.

"Зараз я не буду вакцинуватися. Це не означає, що я ніколи цього не буду робити. Але я знаю достатньо, щоб почекати, поки ми не побачимо всіх повязаних з вакциною фактів", - каже чорношкіра Данн.

Кампанія імунізації проти коронавірусу проходить в Таскігі та інших районах округу Мейкон кволо. Місцеве керівництво вказує на опір серед жителів, викликаний недовірою до державних обіцянок та десятиліттями невдалих програм охорони здоров'я. Багато людей у цьому 85-тисячному місті мають родичів, яких піддавали неетичним державним експериментам під час дослідження сифілісу.

"Це справді впливає на наше рішення. Перебуваючи в цій громаді, виростаючи в цій громаді, я був би неправдивим, якби не сказав цього ”, - говорить чорношкірий Френк Лі, директор з управління надзвичайними ситуаціями в окрузі Мейкон.

хоча вакцини розроблялися з рекордною швидкістю, вони базувалися на десятиліттях попередніх досліджень

Експерти у галузі охорони здоров'я наголошують як на безпеці, так і на ефективності вакцин. Вони відзначають, що, хоча вакцини розроблялися з рекордною швидкістю, вони базувалися на десятиліттях попередніх досліджень. Вакцини, що використовуються в США, не виявили ознак серйозних побічних ефектів серед десятків тисяч людей.

Таскігі - не єдиний приклад недовірливого ставлення до вакцинації. Нещодавнє опитування, проведене компанією Edelman, показало, що станом на листопад лише 59% людей у США були готові зробити щеплення протягом року, і лише 33% були раді зробити це якомога швидше. Але скептицизм тут, схоже, має набагато глибші корені.

Коли Алабама та решта півдня США все ще були розділені за расовою ознакою, урядові медичні працівники, починаючи з 1932 року, таємно припинили лікування чоловіків, інфікованих сифілісом, у Таскігі та окрузі Макон, щоб лікарі могли дослідити хворобу. Дослідження, в якому брали участь близько 600 чоловіків, закінчилося в 1972 році лише після того, як його розкрило The Associated Press.

Грудневе опитування показало, що 40% чорношкірих людей по всій країні заявили, що не отримають вакцину проти коронавірусу

Позов, поданий від імені чорношкірих чоловіків Таскігі адвокатом Фредом Грей, закінчився позасудовим врегулюванням та компенсацією у 9 мільйонів доларів, а тодішній президент Білл Клінтон офіційно вибачився від імені уряду США в 1997 році. Втім недовіра залишилась, і сягає вона за межі Таскігі.

Грудневе опитування показало, що 40% чорношкірих людей по всій країні заявили, що не отримають вакцину проти коронавірусу. Такий спротив є більш потужним, ніж серед білих людей, хоча вірус непропорційно вражає саме від темношкірих американців.

Базована в Чикаго націоналістична група "Нація ісламу" попереджає своїх членів по всій країні в Інтернет-презентації "За межами Таскігі: Чому чорношкірі люди не повинні приймати експериментальну вакцину проти COVID-19".

... є дуже кваліфіковані, добре освічені люди, які кажуть мені, що зараз не збираються це робити

Грей, якому зараз 90 і він досі займається адвокатською діяльністю в Таскігі, відкидає подібні паралелі. За його словами, дослідження сифілісу та вакцина проти COVID-19 абсолютно різні ситуації. Він сам отримав вакцину і публічно заохочує інших робити те саме.

Афро-американка Джорджет Мун має схоже позицію. Колишня депутатка міської ради сподівається, що більше жителів темношкірих зможуть подолати свій багаторічний страх і отримати вакцину. "Дослідження є величезним фактором", - каже Мун. "У мене є дуже кваліфіковані, добре освічені люди, які кажуть мені, що зараз не збираються це робити".

Департамент охорони здоров'я округу Мейкон, який проводить щеплення вакциною Moderna, може робити до 160 щеплень на день. Але максимум 140 людей на день отримали вакцину протягом перших шести днів, загалом за цей період було імунізовано 527 людей. На даний час медичні працівники, службовці команд першого реагування, мешканці установ довготривалого догляду, та особи, яким виповнилось 75 років, можуть отримати вакцину.

Є і деякі ознаки надії. Статистика свідчить про повільне зростання кількості людей, які погоджуються на вакцинацію.

Статистика свідчить про повільне зростання кількості людей, які погоджуються на вакцинацію

Лікарня Міністерства у справах ветеранів у місті Таскігі робить щеплення ветеранам від 65 років. Незважаючи на те, що лише 40% працівників Міністерства в цьому районі були щеплені, за словами чиновників, кількість людей, які погоджуються на вакцинацію, збільшується.

"Вони знають людей, яким було зроблено щеплення, вони більше чують про неї, їм стає комфортніше", - каже Ейприл Трюетт, лікар-інфекціоніст лікарні.

Отримати вакцину заохочує і пастор найстарішої церкви для чорношкірих в місті Джон Каррі-молодший. Він сам вже зробив щеплення, але каже, що розуміє недовіру до вакцини населення міста, яке назавжди буде пов'язане з одним з найбільш чорних епізодів історії охорони здоров'я США.

"Це пляма на Таскігі", - каже пастор. "Це залишається у свідомості людей".

Дивіться також: Пандемія та депресія: як українка з Нью-Йорка бореться із стигмою психічних розладів

Your browser doesn’t support HTML5

Пандемія та депресія: як українка з Нью-Йорка бореться із стигмою психічних розладів. Відео