Велика Британія працюватиме з союзниками, щоб запропонувати Україні чіткий шлях до НАТО - міністр оборони Леммі

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі

Велика Британія буде підтримувати "хоробрий народ України, який захищає свою свободу від нової форми фашизму Володимира Путіна", написав у статті, розміщеній на сайті уряду, новий міністр закордонних справ країни Девід Леммі.

В неділю Леммі вирушив з візитом до Польщі та Швеції, де він обговорить зокрема питання співпраці в рамках НАТО та війну Росії проти України, повідомляє агентство Reuters з посиланням на МЗС Великої Британії. Напередодні новий очільник МЗС Великої Британії здійснив візит до Німеччини, де зустрівся зі своєю колегою Анналеною Бербок.

"В розмові з Анналеною Бербок, Радеком Сікорським та Тобіасом Біллстрьомом моє послання буде простим: давайте скористаємося нагодою для перезавантаження, співпрацюючи ще тісніше разом, щоб подолати спільні виклики", - пише у статті Леммі і додає, що найбільшим викликом є війна Росії проти України.

"Безумовно, найбільш безпосереднім із цих викликів є Україна. Ми будемо підтримувати хоробрий народ України, який захищає свою свободу від нової форми фашизму Володимира Путіна. Британська військова, економічна, політична та дипломатична підтримка України залишатиметься залізною", - запевнив міністр закордонних справ.

Він додав, що вторгнення Росії в Україну продемонструвало необхідність посилити співпрацю союзників.

"Ми завжди сильніші, коли працюємо з іншими. Німеччина, Польща та Швеція також є рішучими прихильниками України. Європейська безпека буде зовнішнім і оборонним пріоритетом цього уряду. Варварське вторгнення Росії чітко показало, що нам потрібно робити більше для зміцнення нашої власної оборони", - пише Леммі.

Наступного тижня новий прем’єр-міністр Кір Стармер, керівник МЗС Девід Леммі та очільник міноборони ВБ Джон Гілі братимуть участь у саміті НАТО у Вашингтоні, який проходитиме 9-11 липня.

"Відданість цього уряду Альянсу непохитна, як це було за часів Бевіна (колишній міністр закордонних справ Великої Британії - ред. ГА) Я буду обговорювати цими вихідними, як союзники по НАТО можуть піти далі в інвестуванні в наші тісно пов’язані оборонні галузі та запропонувати Україні власний чіткий шлях до приєднання до нашого альянсу", - запевнив міністр Леммі.

Тим часом новий міністр оборони Великої Британії Джон Гілі під час візиту в неділю до Одеси пообіцяв посилити підтримку України Великобританією, повідомили в уряді Великої Британії.

Після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським і міністром оборони Рустемом Умєровим, міністр Гілі оголосив, що Велика Британія надасть країні новий пакет військової допомоги.

Цей новий пакет включає:

  • Чверть мільйона боєприпасів 50-го калібру
  • 90 протитанкових ракет Brimstone
  • 50 малих військових катерів для підтримки річкових і прибережних операцій
  • 40 машин розмінування
  • 10 артилерійських гармат АС-90
  • 61 бульдозер для допомоги у створенні оборонних позицій
  • Підтримку раніше наданих AS-90, включаючи 32 нові стволи та критичні запчастини, які допоможуть Україні випустити ще 60 000 155-мм снарядів

Джон Гілі також доручив офіційним особам забезпечити прискорення та повну доставку в Україну обіцяного у квітні пакету військової допомоги протягом наступних 100 днів.