Європа має взяти на себе відповідальність за власну безпеку: Велика Британія та Німеччина підписали “повноцінну” оборонну угоду

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі та міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус підписують нову британсько-німецьку оборонну угоду, у Трініті-гаус в Лондоні, 23 жовтня 2024 року. (Фото Джастіна Талліса / AFP)

Велика Британія та Німеччина підписали 23 жовтня в Лондоні “знакову” оборонну угоду, наголосивши на необхідності Європі взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку з огляду на можливу ескалацію війни в Україні.

“Ми поділяємо однакові загрози: війна в Україні, конфлікт на Близькому Сході, зростаюча російська агресія. Ми поділяємо однакові цінності: демократія, індивідуальна свобода, верховенство права”, – зазначив з цього приводу міністр оборони Великої Британії Джон Гілі.

За його словами європейські союзники повинні взяти на себе більше відповідальності за європейську безпеку, “і це є рушійною силою нашої стратегії оборони Великої Британії “НАТО насамперед””.

Росія веде війну проти України, надзвичайно нарощує виробництво зброї та неодноразово здійснювала гібридні атаки на наших партнерів у Східній Європі
Борис Пісторіус

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, який вперше відвідує Лондон на цій посаді, заявив, що “ми не повинні сприймати безпеку в Європі як належне”.

“Росія веде війну проти України, надзвичайно нарощує виробництво зброї та неодноразово здійснювала гібридні атаки на наших партнерів у Східній Європі”, – додав він.

Відтак, за його словами, “наша відповідальність у Європі — зміцнити європейський кут, європейську опору НАТО”.

Він додав, що Європі потрібно зробити більше для власної безпеки незалежно від того, хто переможе на президентських виборах у США у листопаді.

Пісторіус також визнав, що попри те, що скандинавські та балтійські країни забили на сполох, коли Росія анексувала Крим у 2014 році, більша частина Європи зреагувала повільно.

“Ми натиснули кнопку відкладення (на будильнику) й повернулися (на інший бік), тоді як інші країни не спали, — сказав Пісторіус. — Таким чином, ми втратили майже вісім років, і тепер нам потрібно прискоритись”.

Дивіться також: ЄС закликає країни BRICS тиснути на Путіна для припинення війни та підтримує візит генсека ООН до Росії

Німеччина та Велика Британія витрачають найбільше коштів на оборону серед країн Європи. Вони також є відповідно другою і третьою країнами-донорами міжнародної допомоги Україні за загальним обсягом.

Згідно з заявами, угода між двома країнами включатиме спільну розробку нової більш далекобійної та високоточної зброї порівняно з теперішніми системами, такими як Storm Shadow, які Велика Британія надала Україні.

Угода також передбачає, що німецькі літаки-мисливці на підводні човни Boeing P-8 патрулюватимуть Північну Атлантику з бази у Шотландії.

На додаток, німецький збройовий концерн Rheinmetall відкриє у Великій Британії фабрику з виготовлення стволів для артилерійських гармат із використанням британської сталі, яка створить 400 робочих місць.

Країни також спільно працюватимуть над оснащенням німецьких гелікоптерів Sea King, які Берлін передав Україні, сучасними ракетними системами.

За словами Гілі, теперішня угода являє собою перший “повноцінний” договір про оборонну співпрацю між двома країнами, адже дотепер їхня кооперація в цій галузі була більш спорадичною.

Пісторіус також повідомив, що Франція, яка має двосторонні безпекові угоди як з Великою Британією, так і з Німеччиною, підтримує новий договір.

Дивіться також: США і НАТО підтвердили відрядження військових КНДР до Росії

Водночас колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес критично поставився до нової угоди, адже Німеччина досі відмовляється надати Україні ракети Taurus великої дальності, попри численні заклики Києва та партнерів, зокрема Великої Британії.

“Якщо нова британсько-німецька угода... має щось означати, тоді Німеччина погодилася б із запитами Великої Британії відправити Taurus в Україну”, – написав Воллес на своїй сторінці в мережі Х.

“В іншому випадку вона є досить порожньою і складається з речей, які ми вже робимо або почали (робити)”, – додав він.

Угоду було підписано на тлі продовження війни Росії проти України, включно з підтвердженням Сполученими Штатами і НАТО відрядження військ КНДР до Росії для ймовірної подальшої участі у війні проти України.

Коментуючи ці події, Гілі зазначив: “Я сприймаю це як ознаку відчаю, а також як приголомшливу ескалацію”.

Своєю чергою Пісторіус сказав, що він “дуже стурбований цим розвитком”, який демонструє дедалі більшу взаємоповʼязаність міжнародних конфліктів, що ускладнює їх деескалацію.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

Дивіться також: Остін пояснив, чому США не дають дозвіл Україні бити західною зброєю вглиб РФ