Держдеп відкинув заяви Венесуели про нібито підготовку до вбивства Мадуро

Лідер Венесуели Ніколас Мадуро, Каракас, 12 вересня 2024. AP Photo/Ariana Cubillos

Державний департамент США відкинув твердження про нібито причетність ЦРУ до ймовірної змови з метою вбивства лідера Венесуели Ніколаса Мадуро.

Держдепартамент назвав ці звинувачення Каракаса "категорично неправдивими", додавши, що США "продовжують підтримувати демократичне вирішення політичної кризи у Венесуелі".

Раніше Венесуела заявила, що заарештувала шістьох іноземців, включаючи військовослужбовця ВМС США, за звинуваченнями в нібито змові з метою "дестабілізувати" ситуацію в країні. Міністр внутрішніх справ країни Діосдадо Кабелло сказав, що ці спроби начебто керувалася ЦРУ і були спрямовані на вбивство Мадуро, пише CNN.

Серед арештованих - Вілберт Кастаньєда, який має мексиканське та американське громадянства й був арештований у серпні за в'їзд до країни без відповідних документів, його називають нібито лідером змови. У Держдепі підтвердили, що Каракас утримує американського військовика.

Також повідомили, що серед затриманих - американці Девід Естрелла та Аарон Баррет Логан, двоє громадян Іспанії – Хосе Марія Басоа Вальдовінос і Андрес Мартінес Адасме, а також громадянин Чехії Ян Дармовзал. Іспанське МЗС заявило, що арештовані громадяни країни не мали зв'язку з іспанськими спецслужбами, і Іспанія не була залучена до жодного плану політичної дестабілізації Венесуели.

Влада Каракаса також показала 400 американських гвинтівок, нібито пов'язаних з імовірною змовою.

Заяви венесуельської влади пролунали на тлі політичної кризи в країні. Кілька лідерів Латинської Америки та Сполучені Штати відмовляються визнати суперечливу перемогу Мадуро на виборах, за якою відбулись масові протести, внаслідок яких тисячі людей були заарештовані.

Коаліція, яка підтримує лідера опозиції Едмундо Гонсалеса, наполягає на тому, що голосування було вкрадено, публікуючи онлайн-таблиці з підсумками голосування, які, на думку експертів, вказують на те, що Мадуро фактично програв президентство зі значним відривом. США визнали Гонсалеса кандидатом, який набрав найбільшу кількість голосів на тих виборах, але офіційно не визнали його обраним президентом Венесуели. Минулого тижня Гонсалес утік від переслідувань до Іспанії.

Європейський Союз також висловив скептицизм щодо виборів, а Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель назвав голосування "недемократичним", а режим Мадуро "диктаторським і авторитарним".

У четвер США запровадили санкції проти венесуельських чиновників, пов’язаних із Мадуро, за ймовірне перешкоджання виборам. США також оголосили, що в Домініканській Республіці було арештовано венесуельський літак, який використовувався Мадуро для міжнародних подорожей.

У статті використані матеріали Reuters.

Дивіться також: Росія фінансує свою війну з продажів вкраденого в України врожаю - розслідування WSJ