Найзворушливіші відео 2023 року Голосу Америки: Історії доброти та людські історії війни

Підбиваючи підсумки 2023 року, згадуємо відеоісторії, які надихали нас і викликали емоції у наших глядачів

Зворушливі, часом душевні й сумні, але завжди чесні та інформативні – відеосюжети від Української служби Голосу Америки щодня упродовж року інформують українців з усього світу про актуальні події, досягнення і втрати, новини й переживання.

Підбиваючи підсумки 2023 року, згадуємо відеоісторії, які надихали нас, викликали емоції у наших глядачів, і, зрештою, писали історію ще одного складного року життя українців.

Історія Вероніки з Вугледара

Вероніка Кулікова – дівчинка з Вугледара. На початку квітня 2022 уся її родина загинула у підвалі багатоповерхівки, де вони ховалися від обстрілів.

9-річну Вероніку доправили до Львова у важкому стані.

Під час складного лікування та реабілітації вона стала улюбленицею медсестер. Історію Вероніки розповів Омелян Ощудляк.

Your browser doesn’t support HTML5

Історія Вероніки з Вугледара. Відео

"Шанс почати життя спочатку". Родина у США після довгих спроб усиновити з України дівчинку, стала опікуном українського сироти

Від нього відмовлялись принаймні тричі в житті.

Український підліток-сирота Олексій з початку повномасштабного вторгнення був переселений в Польщу.

Його інтернат в Мелітополі розбомбили ще в перші дні війни, місто досі окуповане росіянами. Коли хлопцеві мало виповнитись 18, він бачив перед собою єдиний вихід у доросле життя - йти на війну. Хоча дуже боявся, пам’ятав вибухи за вікном автобуса під час евакуації із зони війни.

Коли потрібно було робити вибір, до Олексія подзвонила сім’я зі США і запропонувала його усиновити. Неймовірна людська доля зі щасливим закінченням - у сюжеті Ірини Матвійчук та В'ячеслава Філюшкіна.

Your browser doesn’t support HTML5

"Шанс почати життя спочатку". Родина у США після довгих спроб усиновити з України дівчинку, стала опікуном українського сироти. Відео

Історії українських жінок в лавах ЗСУ, які вже рік працюють на перемогу

Коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України 2022-ого, тисячі українських жінок вступили до лав ЗСУ.

Мирослава Гонгадзе зустрілась із двома жінками, у минулому журналістками, які добровільно записались до збройних сил і вже рік працюють на перемогу.

Your browser doesn’t support HTML5

Історії українських жінок в лавах ЗСУ, які вже рік працюють на перемогу. Відео

У США відпочили діти з України, батьки яких загинули або зникли безвісти на фронті

У США відпочили діти з України, батьки яких загинули або зникли безвісти на фронті. Їх на 3 тижні прийняли у своїх домівках родини американців, переважно, українських емігрантів, що мешкають у штаті Пенсильванія.

Діти змогли побачити Америку, поспілкуватися з однолітками зі США і відволіктися від пережитих трагедій, розповідають Ірина Шинкаренко та Костянтин Голубчик.

Your browser doesn’t support HTML5

У США відпочили діти з України, батьки яких загинули або зникли безвісти на фронті. Відео

“Ми віримо у свою країну і майбутнє своїх дітей”. Історія багатодітної родини зі Львова, яка залишилась без даху над головою після російської атаки

Омелян Ощудляк і Юрій Данкевич розповідають глядачам Голосу Америки історії, які одночасно і болять, і зцілюють.

“Після другого вибуху, було зрозуміло, що от вона – смерть, вона дихає нам в потилицю. І один з хлопчиків почав кричати: головне – вижити, головне – вижити”.

“Те, що ми лишаємось тут – самі собі доказуємо, що ми віримо в свою країну і майбутнє своїх дітей”. Подивіться історію багатодітної родини, яка залишилась без даху над головою після російської атаки на Львів.

Your browser doesn’t support HTML5

Без даху над головою після російської атаки на Львів: історія багатодітної родини. Відео

Український підліток назбирав у США $3 тис. для допомоги Харкову

Український підліток у США Володимир Гота втілив мрію в життя - допоміг Харкову отримати бетонні укриття поблизу зупинок громадського транспорту, де люди можуть ховатися під час російських ракетних ударів.

Хлопець не лише назбирав гроші для зведення однієї такої споруди, а й познайомив харківську владу з ізраїльськими виробниками для їх подальшої співпраці із захисту українців.

Історію хлопця та про його благодійний проект розповідають Ярина Матвійчук та Олексій Осика.

Your browser doesn’t support HTML5

Український підліток назбирав у США $3 тис. для допомоги Харкову. Відео

Історія сім'ї пенсіонерів Мартинових, які вибралися з окупованого Маріуполя

Сім'я пенсіонерів Мартинових - одні із тих, кому пощастило вибратися торік із Маріуполя. Зараз вони оселилися в Лос-Анджелесі й розповіли Христині Шевченко про те, що їм довелося пережити в заблокованому місті.

Історія про жах і силу людського духу.

Your browser doesn’t support HTML5

Історія сім'ї пенсіонерів Мартинових, які вибралися з окупованого Маріуполя. Відео

"Столиця звіздарів". На Львівщині відродили унікальне ремесло – звіздарство

На Львівщині переселенці з Надсяння часів Другої світової війни відродили унікальне ремесло – звіздарство. Унікальна історія від Омеляна Ощудляка.

Your browser doesn’t support HTML5

«Столиця звіздарів»: на Львівщині відродили унікальне ремесло – звіздарство. Відео

Що таке "Адаптивний одяг" та як волонтери допомагають шити його для поранених

Йдеться про вид одягу, про який мало знає пересічний споживач. Однак з великою кількістю поранених в Україні виникла потреба саме у такому одязі. Оскільки масового промислового виробництва не існує, прогалину взялися заповнити волонтери. Як власник брендового одягу прийшов на допомогу пораненим, та чому жінки, яких називають феями, шиють спідню білизну з яскраво-веселої тканини, розповіла Леся Бакалець.

Your browser doesn’t support HTML5

Що таке «Адаптивний одяг» та як волонтери допомагають шити його для поранених. Відео

Українка у США, яка створює ялинкові прикраси й збирає кошти для допомоги України

Ірина Шаменко зі штату Меріленд показала, як створює зимові декорації та скільки коштів для української армії вдалось їй зібрати таким чином. Деталі - в сюжеті Іванни Підборської та В'ячеслава Філюшкіна.

Your browser doesn’t support HTML5

Українка у США, яка створює ялинкові прикраси й збирає кошти на Україну.Відео 

Монахиня – військова психологиня

П’ять років у Збройних Силах України, два рази на межі життя і смерті, посвята у монаший чин, допомога на Майдані, психологічна допомога військовим та родинам загиблих. Це шлях героїні цієї історії.

Колись вона носила військову форму, а тепер, отримавши освіту психологині, в одязі черниці допомагає військовим долати психологічні травми, адже краще за інших їх розуміє. З сестрою Анисією у Львові зустрілись Омелян Ощудляк та Юрій Данкевич.

Your browser doesn’t support HTML5

Монахиня – військова психологиня. Відео

"Як вони виють ночами за своїми дітьми, той крик страшніший за крики від катувань"

До звільнення українських цивільних, чимало з яких - жінки, у США закликають колишні бранки - бойова медикиня Анна Олсен і волонтерка Людмила Гусейнова. Сюжет від Тетяни Ворожко і Олексія Осики.

Your browser doesn’t support HTML5

«Як вони виють ночами за своїми дітьми». До звільнення українських цивільних, чимало з яких жінки, у США закликають колишні бранки. Відео

Як подружня пара індійця та українки зближує два народи

Він — індієць. А вона — українка. Він очолював Асоціацію Україно-індійської дружби. А вона практикувала гінді та вивчала індійські танці. Зараз Джасбір та Еліна — подружжя, яке не марнує жодної нагоди, аби зблизити українців та індійців.

У Нью-Делі з ними познайомилася Тетяна Ворожко.

Your browser doesn’t support HTML5

Як подружня пара індійця та українки зближує два народи. Відео

Кохання і війна: історія Юлії та Сергія

"Давай одружимося" - ці слова почув військовий Сергій Костюченко від своєї дівчини Юлії після складного поранення у бойовій операції.

Українські лікарі усе частіше стають свідками на таких весільних церемоніях: у палаті, без фотографій і шампанського, але зі щирими почуттями. Історію подружжя, яке разом долає складний період реабілітації й допомагає робити це іншим, розповідає Омелян Ощудляк.

Your browser doesn’t support HTML5

Кохання і війна: історія Юлії та Сергія. Відео

Церемонія прощання з воїнами у Львові

“У цей момент прощається немовби увесь Львів. Площа Ринок завмирає на кілька хвилин в тиші, і міський сурмач, який традиційно виконує мелодію міста на ратуші, спускається до героя на площу і виконує його останню мелодію”. Подивіться, як у Львові вшановують загиблих воїнів.

Люди, які стоять навколішки біля труни, оркестр, салютна команда, нові військові меморіали і навіть телефонний номер, який можна зберегти на два роки - так в Україні вшановують пам’ять своїх захисників-військових.

У Львові вже понад рік проводять особливу церемонію, коли з воїном прощається не лише родина та побратими, а й усе місто. Розповідають Омелян Ощудляк та Юрій Данкевич.

Your browser doesn’t support HTML5

Церемонія прощання із героями: як у Львові вшановують загиблих воїнів. Відео

Волонтери зі США подарували книги Стодулецькій бібліотеці на Вінниччині

Більше сотні нових книг волонтери зі США подарували маленькій бібліотеці в селі на Вінниччині, яка з першого дня війни стала місцевим осередком допомоги для ЗСУ.

За останні роки фонд бібліотеки практично не поповнювався новими виданнями, тож посилку з книгами в селі зустрічали як свято.

Подробиці в сюжеті від Голосу Америки: Ірина Шинкаренко, В'ячеслав Філюшкін, Тетяна Кукуріка, Сергій Рибчинський.

Your browser doesn’t support HTML5

Волонтери зі США подарували книги бібліотеці на Вінниччині. Відео

Як живуть сім’ї з дітьми у прифронтових районах України

У селі Приморське на Запоріжжі, що приблизно за 15 кілометрів від фронту, залишається щонайменше десяток родин з дітьми. Попри постійні обстріли, вони не хочуть покидати свої домівки. Репортаж від Єви Миронової та Олександра Олійника.

Your browser doesn’t support HTML5

Як живуть сім’ї з дітьми у прифронтових районах України. Відео

Не пропускайте щоденні 30-хвилинні інформаційні програми Голосу Америки про події у світі, життя в Америці та американсько-українські відносини – Брифінг о 18:00 за Києвом та Час-Time о 22:00 за Києвом, з понеділка по п'ятницю.

Підписуйтесь на сторінки Голосу Америки у соцмережах: у YouTube, Інстаграмі, Фейсбуці і Телеграмі.

Дивіться також:

Дивіться також: 2023 рік у відео від Голосу Америки: Історії про військових та зброю цієї війни
Дивіться також: “Найсмачніші” відео 2023 року від Голосу Америки: українська кухня завойовує США та світ
Дивіться також: 2023-й рік у відео від Голосу Америки: "Чотирилапі історії"