На Заході аналізують ймовірність ширшої війни на Близькому Сході

На фото: ізраїльська протиракетна система "Залізний купол" перехоплює іранські ракети. REUTERS/Amir Cohen

Ізраїль готується атакувати Іран у відповідь на ракетний обстріл. Таку інформацію з посиланнями на офіційні джерела з Ізраїлю подає видання Guardian. А останні атаки Ізраїлю по Лівану очевидно могли ліквідувати наступника раніше вбитого лідера угруповання "Хезболла" (що визнане у США терористичним), інформує Reuters.

Ізраїльський посадовець розповів журналістам Guardian, що наразі готується відповідь на "безпрецедентну та незаконну атаку Ірану на ізраїльських цивільних осіб". Як повідомляв Голос Америки, 1 жовтня Іран атакував Ізраїль, використавши близько 200 балістичних ракет, що значно збільшило напруженість у регіоні. Після цього Міністерство оборони США заявило, що обговорює з представниками Ізраїлю їхню можливу відповідь.

7 жовтня спливає рік з часу терористичного нападу визнаного у США терористичним угруповання ХАМАСу на Ізраїль, зокрема, на мешканців прикордонних сіл і відвідувачів музичного фестивалю. Було вбито понад 1200 людей і 250 взято в заручники. Атака розпочала жорстке протистояння у регіоні, що не згасає упродовж року і особливо посилюється останніми днями.

CNN додає, що останнє бомбардування Ізраїлем Лівану стало "найінтенсивнішою повітряною кампанією" за межами Гази за останні два десятиліття.

"Хезболла" та Ізраїль постійно обмінюються обстрілами. "Хезболла", нагадує CNN, заявило, що "не припинить удари по Ізраїлю, доки не буде припинено вогонь у Газі, де за минулий рік від ізраїльських бомбардувань загинуло понад 41 000 людей".

Президент США Джо Байден заявив цього тижня, що не вірить у "тотальну війну" на Близькому Сході. "Але ще багато чого потрібно зробити [щоб уникнути такої війни]", – додав президент.

Дивіться також: Внаслідок останньої атаки Ізраїлю на Бейрут загинуло шестеро та поранено семеро осіб

Низка експертів висловлюють побоювання масштабної війни. Telegraph попереджає, що людство "стоїть на порозі Третьої світової війни" через загрозу з боку режиму Ірану.

Агенція Reuters проаналізувала електронні листи між Пентагоном і Держдепом, про які раніше не повідомлялося, та стверджує, що листування свідчить про "занепокоєння" у США стосовно дотримання Ізраїлем міжнародного права та ймовірної загрози зв’язкам США з арабським світом.

Угода про припинення вогню залишається все ще недосяжною, попри місяці переговорів за посередництва США, наголошує Reuters.

Водночас агенція цитує високопосадовців адміністрації Джо Байдена, котрі переконані, що тиск Білого дому на уряд Ізраїлю у перші дні після торішнього нападу ХАМАСу "запобіг ще гіршій катастрофі".

У відповідь на запитання щодо проаналізованих електронних листів у Білому домі заявили: "США очолюють міжнародні зусилля з доставлення гуманітарної допомоги в Газу" і "це є і залишатиметься пріоритетом".

Дивіться також: Ізраїль може атакувати ядерні або нафтові об'єкти Ірану. Світ застерігає проти ескалації в регіоні