Всі військові маневри, маскування тепер не приховати, і Росія це розуміє, каже командувач космічних сил США

Командувач космічних сил США генерал Стівен Вайтінг наголосив на тому, що космічні спроможності активно застосовуються у теперішній війні Росії в Україні.

Росія та Китай нарощують свої можливості в космосі, й союзники мають відповісти на це, заявив командувач космічних сил США генерал Стівен Вайтінг.

Космічні спроможності активно застосовуються у теперішній війні Росії в Україні, наголосив американський командувач у своєму виступі на конференції із захисту космосу у Лондоні в середу.

"Наші стратегічні конкуренти розуміють, які переваги надає космос на сучасному полі бою, - каже Вайтінг. - Агресія Росії в Україні показує, що сили на землі, на морі та в повітрі більше не можуть переміщуватись, або замаскуватись і не бути поміченими з космосу чи атакованими системами, які використовують технології, керовані з космосу".


Росія, за повідомленнями, хоче розмістити ядерну зброю в космосі, каже Вайтінг. Він попереджає, що такі дії порушують міжнародні домовленості. Посадовець каже: такі дії заслуговують на колективну міжнародну відповідь, "щоб Росія усвідомила, що світова спільнота не прийме ядерну зброю в космосі".

"Такий об'єкт матиме довільний вплив і становитиме загрозу для всіх супутників, якими керують інші країни та компанії світу, - заявив Вайтінг.

Китай також готується використати космічні можливості для контролю над Індо-Тихоокеанським регіоном, заявив Вайтінг, зокрема, щоб сухопутні та морські сили інших країн втратили доступ до регіону.

"КНР із надзвичайною швидкістю розміщує спроможності, що загрожують космічним та орбітальним системам", - додав посадовець.

Росія та Китай розміщують сили для протистояння в космосі, включаючи некінетичні системи для глушіння GPS та кібернападів і до протисупутникової зброї.

"Загрози, які колись були теоретичними, або можливими в майбутньому, зараз є реальністю", - підсумував Вайтінг. Він закликав до міжнародної співпраці в протистоянні таким загрозам.

Дивіться також: Білий дім анонсував передачу Україні керованих авіабомб JSOW для F-16. Що може ця зброя?