WSJ: “Торговець смертю” росіянин Віктор Бут залучений до продажу російської стрілецької зброї хуситам

Російського торговця зброєю Віктора Бута супроводжують офіцери Управління по боротьбі з наркотиками після прибуття в аеропорт Вестчестер Каунті у Вайт-Плейнс, Нью-Йорк, 16 листопада 2010 року. (Фото: REUTERS/Міністерство юстиції США/Роздатковий матеріал)

Віктор Бут, російський торговець зброєю, засуджений до тюремного увʼязнення у США й переданий Росії у 2022 році в рамках обміну в'язнями, наразі залучений до продажу російської зброї єменським хуситам.

Про це в ексклюзивному репортажі 6 жовтня повідомило видання The Wall Street Journal з посиланням на неназване джерело в одній з європейських служб безпеки та інші анонімні джерела, знайомі зі справою.

“Коли у серпні емісари хуситів відвідали Москву, щоб домовитися про закупівлю автоматичної зброї на 10 мільйонів доларів, вони зустріли знайоме обличчя: вусатого Бута”, — зазначає The Wall Street Journal.

Згідно з повідомленням, мова йде про продаж стрілецької зброї. У цьому випадку не йдеться про надання хуситам російських протикорабельних та протиповітряних ракет, які можуть становити суттєву загрозу міжнародному судноплавству у Червоному морі та американським і союзним силам, що забезпечують його охорону від нападів хуситів.

Також зазначену зброю - автомати АК-74с - ще не було доставлено угрупованню, визнаному у США та низці країн терористичним. Втім, за даними видання, доставка може бути здійснена вже у жовтні і замаскована під поставку продовольства, адже Росія раніше постачала зерно до країни.

Попри те, що у теперішній угоді йдеться про стрілецьку зброю, розмови у Москві велися також щодо можливого продажу протитанкових ракет “Корнет” і зенітної зброї, згідно зі свідченнями джерел.

Дивіться також: Перший F-16 від Нідерландів вже в Україні, заявив міністр оборони країни під час візиту до Харкова

Хусити є частиною підтримуваної Іраном мережі збройних угруповань на Близькому Сході, яка протистоїть Ізраїлю, а також Сполученим Штатам, й відома під назвою “Вісь опору”.

З листопада 2023 року хусити здійснюють напади на комерційні судна у Червоному морі, повʼязані першою чергою з Ізраїлем, США та Великою Британією, діючи в такий спосіб, за їх твердженнями, із солідарності з палестинцями у Газі. За цей час вони здійснили близько 100 нападів. Їхня мета - змусити Ізраїль припинити війну проти ХАМАСу у Газі.

Втім, як зазначає агентство АР, багато кораблів, які зазнали нападів, мають дуже обмежене відношення до ізраїльсько-палестинського конфлікту або й взагалі з ним не пов’язані, а деякі судна прямують до Ірану.

"Вони справді вірять (у свою справу). Я б стверджував, що вони насправді найрадикальніша з усіх проіранських груп у всьому регіоні", - зазначив нещодавно генерал у відставці Кеннет Френк Маккензі, колишній командувач Центрального командування США.

"Знаєте, фундаментальним для їхньої філософії на прапорі є "Смерть Ізраїлю, смерть Сполученим Штатам", - додав він. - З усіх іранських проксі-груп у всьому регіоні вони єдині, хто дійсно виступив на підтримку ХАМАСу, і вони зробили все, що могли”.

На думку Маккензі, загрози з боку хуситів для судноплавства у Червоному морі можуть бути вигідні Росії та Китаю.

"Китай поступово збільшує свою частку на світовому ринку", - сказав Маккензі, не вдаючись у детальні пояснення.

"Росіяни теж намагаються скористатися цим", - додав він, коментуючи спроби хуситів паралізувати міжнародне судноплавство через Баб-ель-Мандебську протоку та Суецький канал.

Дивіться також: Чи стане 2025 рік вирішальним для війни через провал економіки Росії. Дискутують економісти на Заході

Що стосується Бута, то він був одним із найбільш розшукуваних людей у світі до свого арешту в Таїланді в 2008 році за кількома звинуваченнями, пов’язаними з торгівлею зброєю.

Росіянина екстрадували до США, а у 2012 році суд в Нью-Йорку визнав його винним і засудив до 25 років ув'язнення. США звільнили Бута у 2022 році, обмінявши його на американську баскетболістку Брітні Ґрайнер, яка була заарештована Росією на початку того ж року за звинуваченням у контрабанді наркотиків.

Після повернення в Росію внаслідок обміну в грудні 2022 року, Бут приєднався до лояльної Кремлю ультранаціоналістичної Ліберально-демократичної партії (ЛДПР).

Образ Юрія Орлова, російського торговця зброєю у голлівудському фільмі “Володар війни” 2005 року, якого зіграв Ніколас Кейдж, віддалено базований на образі Бута.

У статті використано матеріали агентства Reuters.

Дивіться також: Ізраїльська атака по Бейруту стала найбільшою від початку війни, кажуть свідки