Не всі вибори у США виглядають однаково. Різні штати голосують по-різному

Виборці заповнюють бюлетені на виборчій дільниці під час дострокового голосування, 23 жовтня 2021 року в Баффало, штат Нью-Йорк (AP Photo/Joshua Bessex)

Загальні вибори у США 5 листопада вирішать напрямок розвитку країни, але організація голосування відбувається на місцевому рівні. 50 американських штатів і округ Колумбія проводять власні вибори, і кожен робить це трохи по-різному.

Які помітні зміни будуть на виборах 2024 року, проаналізували журналісти агенції Associated Press.

У штатах Мен і Небраска голоси виборців розподіляють за округами до Конгресу

Щоб стати президентом США, кандидат повинен набрати принаймні 270 з усіх 538 голосів колегії виборників. Кожен штат, залежно від населення, має різну кількість виборників.

У 48 штатах і в столиці США всі голоси виборників штату отримує той кандидат, за кого проголосувало більше виборців штату.

Втім є два штати - Мен і Небраска - де кандидат, за кого проголосувала більшість загалом у штаті, отримує два голоси. І ще кандидати отримують голос за кожен округ у штаті, де вони перемогли.

До прикладу, у 2020 році демократ Джо Байден отримав три з чотирьох голосів виборників у штаті Мен, оскільки він переміг на виборах у штаті (2 голоси) та в першому окрузі штату (1 голос).

Республіканець Дональд Трамп у штаті Мен тоді отримав один голос виборників, тому що переміг у другому окрузі.

А от у Небрасці Трамп отримав чотири з п’яти голосів штату, він переміг на виборах загалом у штаті, а також його підтримали перший та третій округи; Байден у Небрасці отримав один голос виборників за перемогу у другому окрузі.

Аляска та Мен використовують рейтингове голосування

Під час рейтингового голосування виборці в бюлетені розташовують кандидатів в порядку, кому вони віддають перевагу, від найбільше довіряю до найменше довіряю. Якщо жоден кандидат не є першим вибором для більше ніж 50% виборців, кандидат з найменшою кількістю голосів вибуває з бюлетеня.

Голоси виборців, які проголосували за кандидата, що вибув, перерозподіляються серед решти кандидатів у списку. Це продовжується, кандидати з найменшою кількістю голосів вибувають, допоки не з’явиться очевидний фаворит голосування, кого підтримала більшість.

Таке рейтингове голосування штат Мен використовує під час праймеріз на рівні штату, а також на загальних виборах країни. Тобто виборці штату Мен у виборчих бюлетенях можуть класифікувати за преференціями кандидатів у президенти, до Сенату та Палати представників, як демократів, так і республіканців, а також кандидатів від третіх партій, незалежних кандидатів, які відповідають вимогам.

До списку кандидатів на президента США на цих виборах у штаті Мен увійдуть Дональд Трамп, Камала Гарріс, а також ще три кандидати.

На Алясці у виборчому бюлетені буде 8 кандидатів на президента. Четверо з них, які отримають найбільше голосів, незалежно від партійної приналежності, потраплять на загальні вибори, де переможець визначається за допомогою рейтингового голосування.

На виборах в Алясці на рівні штату у всі законодавчі та виконавчі органи жителі розташовують до чотирьох кандидатів в порядку власних преференцій, це можуть бути кандидати від однієї партії або від різних партій.

Востаннє, коли переможець президентських виборів на Алясці не зміг подолати 50% голосів, була у 1992 році. Тоді кандидат від третьої партії Росс Перо набрав майже 20% загальнонаціональних голосів.

У 2022 році конгресменка від Демократичної партії Мері Пелтола, і сенаторка-республіканка Ліза Мурковскі виграли вибори після того, як обоє пройшли рейтингове голосування.

Хоча рейтингове голосування на Алясці було запроваджено лише у 2020 році, цієї осені деякі виборці виявили ініціативу скасувати цю систему. Це питання майбутній дискусій в штаті.

У штатах Каліфорнія та Вашингтон кандидати від однієї партії можуть протистояти один одному

У Каліфорнії та штаті Вашингтон проводяться відкриті праймеріз, під час яких усі кандидати беруть участь в одному бюлетені, а два найуспішніші кандидати виходять на загальні вибори, незалежно від партії.

Цього року у штаті Вашингтон відбудеться двоє виборів до Палати представників, які включають кандидатів від тієї ж партії: одні вибори з двома республіканцями, другі – з двома демократами.

У Каліфорнії виборів буде чотири: три - лише з демократами та одні - лише з республіканцями.

Луїзіана проводить "праймеріз" 5 листопада

Луїзіана проводить те, що вона називає "відкритими праймеріз", у той самий день, коли решта країни проводить загальні вибори. У Луїзіані всі кандидати беруть участь в одному відкритому первинному голосуванні. Будь-який кандидат, який набрав більше, ніж 50% голосів, на первинних виборах, виграє місце у Конгресі.

Якщо жоден кандидат не набирає понад 50% голосів, двоє найуспішніших кандидатів виходять у другий тур, у якому можуть протистояти два республіканці або два демократи. Луїзіана називає ці змагання "загальними виборами".

Це зміниться на виборах до Палати представників США, починаючи з 2026 року, коли в Конгресі відбудуться попередні праймеріз, які відкриті лише для зареєстрованих членів партії.

У деяких штатах продовжать проводити праймеріз у листопаді, але ця зміна не дозволить майбутнім членам Конгресу чекати до грудня — на місяць пізніше, ніж у решті країни — щоб дізнатися, чи отримають вони місце на Капітолійському пагорбі.

У Небрасці є два протилежні регулювання щодо абортів, лише один може бути ухвалений

У Небрасці будь-яка пропозиція, яка отримує приблизно 123 000 дійсних підписів, виставляється на голосування. Цього року дві пропозиції щодо абортів досягли цього порогу.

Одна пропозиція передбачає закріплення в Конституції Небраски права на аборт до досягнення життєздатності плода або пізніше, щоб захистити здоров’я вагітної жінки.

Інша передбачає, щоб додати до Конституції штату поточну 12-тижневу заборону на аборти, за винятком випадків зґвалтування, інцесту та порятунку життя вагітної жінки.

Це перший випадок після рішення Верховного суду 2022 року про скасування справи Роу проти Вейда (яка дозволяла аборти), коли штат має проголосувати одночасно за протилежні пропозиції: одна про скасування права на аборт, а друга про захист цього права.

Цілком можливо, що виборці можуть схвалити обидва заходи. Але оскільки вони конкурують і, отже, обидва не можуть бути закріплені в Конституції, за словами держсекретаря штату Небраска, буде ухвалене рішення, яке набере найбільше голосів "за".

У Джорджії буде другий тур виборів, якщо кандидат не набирає більшості

На первинних виборах кілька штатів, переважно на півдні, йдуть у другий тур, якщо жоден кандидат не набирає принаймні 50% голосів. У перегонах з більш ніж двома кандидатами другий тур є звичайним явищем. Цього року в кількох штатах відбулися перші тури.

Джорджія використовує ці ж правила на загальних виборах. На останніх трьох виборах до Сенату були другі тури, оскільки кандидат від третьої партії набирав достатню кількість голосів, щоб кандидат від республіканців чи демократів не набрав понад 50% голосів.

Цього року Джорджія не проводить виборів у Сенат, а до Палати представників обирає лише двох кандидатів.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Як працюють політичні опитування громадської думки у США? Експлейнер