IT компанії сподіваються, що після перегляду візової програми H-1B, кількість таких віз до США збільшиться

Your browser doesn’t support HTML5

Американські компанії стурбовані через перегляд візової програми H-1B. Відео

Кілька тижнів тому Дональд Трамп підписав указ про перегляд візової програми H-1B. Завдяки ній до США щороку приїжджають 85 тисяч кваліфікованих працівників технічної галузі.

Завдяки візі H1B було зроблено великий внесок в американські інновації
Голова Асоціації малих і середніх роботодавців IT Піт Тапаскар

Деякі IT компанії сподіваються, що після перегляду, кількість таких віз навпаки збільшиться, а також це заохотить американців отримувати професії, які потребує ринок праці.

Піт Тапаскар народився в Індії, у будинку без води й світла. Сьогодні він працює у США, в IT секторі. Його мандрівка до Америки проходила через Канаду й почалась із візи H1B.

"Завдяки візі H-1B було зроблено великий внесок в американські інновації", - каже голова Асоціації малих і середніх роботодавців IT Піт Тапаскар.

Нестача фахівців - реальна проблема
Виконавчий директор Envoy Global Ричард Берк

Тепер Піт – американський громадянин. Останні 15 років працює на технологічну компанію ProSoft, де він керує імміграційною програмою. Більшість найнятих ним працівників – з Індії, але за його словами, процес їх працевлаштування надто складний і довгий.

"Для нас було б дешевше наймати американців, аніж привозити людей з-за кордону, адже ми маємо проходити через складний процес отримання візи H-1B і повинні довго чекати, і за цей час можуть змінитись наші потреби", - каже Піт Тапаскар.

Але американців на ці посади не вистачає.​

"У Міністрестві праці кажуть, що до 2020 року буде майже півтора мільйона незаповнених робочих місць лише у області розробки програмного забезпечення. Тож нестача фахівців - реальна проблема", - розповідає виконавчий директор Envoy Global Ричард Берк.

У Міністрестві праці кажуть, що до 2020 року буде майже півтора мільйона незаповнених робочих місць лише у області розробки програмного забезпечення
Виконавчий директор Envoy Global Ричард Берк

Ричард Берк керує компанією Envoy Global, яка продає програмне забезпечення і надає юридичну консультацію американським компаніям, які наймають на роботу фахівців із-за кордону або відправляють у відрядження за кордон своїх працівників. Він зауважує, кадрів бракує через те, що недостатньо американців отримують освіту у затребуваних професіях у науці, технологіях, інженерній справі та математиці, скорочено – STEM. І чимало іноземців, які отримали освіту у США, не можуть залишитись і працювати у країні.

Ричард Берк пояснює: "Щороку американські університети випускають 300 тисяч іноземних фахівців у галузі математичних наук. Ми не даємо їм жодної можливості залишитись. Який у цьому сенс, коли ми знаємо, що існує нестача фахівців, коли ми випускаємо найкращих і найрозумніших, - і відправляємо їх додому конкурувати із нами?"

Ричард сподівається, що указ Дональда Трампа про перегляд програми H-1B збільшить кількість видачі віз, перш ніж ці робочі місця експортують за кордон. ​

"Ці робочі місця - мобільні. Компанії просто кажуть: якщо я не можу знайти робітників тут, я переїду де-інде", - каже він.

Америці дійсно зараз не вистачає базових спеціалістів
Піт Тапаскар

Саме це сталось із Пітом Тапаскаром. Його компанію-роботодавця продали іншій корпорації. А там функції Піта виконував спеціаліст з Індії, який працював віддалено.

Він підтримує указ президента Дональда Трампа щодо реформування візової програми H-1B, сподіваючись, що це покладе край зловживанням. Піт поділяє загальне занепокоєння, що квоти на візи видають лише великим компаніям, які пропонують найвищі зарплати. А це ставить під загрозу менші бізнеси, з якими він працює.​

"Віза має бути доступна для всіх секторів і бути пов’язаною із програмами підготовки. Америці дійсно зараз не вистачає базових спеціалістів", - каже Піт Тапаскар.

Цього року американська імміграційна служба отримали 200 тисяч заявок на видачу віз типу H-1B. Всього на рік їх видають 85 тисяч. Кому щастить їх отримати – визначає лотерея, яка закінчилась у квітні.

Дивіться також: Цього року майже на чверть зменшиться кількість сезонних робітників, які приїжджають до США за візами H2B

Your browser doesn’t support HTML5

Цього року майже на чверть зменшиться кількість сезонних робітників, які приїжджають до США за візами H2B. Відео