Сергія Власенка позбавили депутатських повноважень

Нардепа «Батьківщини», захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка позбавили депутатських повноважень. Таке рішення ухвалили у Вищому адміністративному суді України в середу. В той час у парламенті продовжується блокування на знак протесту проти «знищення парламентаризму».

Як повідомлялося раніше, голова Верховної ради Володимир Рибак звернувся до суду із позовом щодо дострокового припинення депутатських повноважень Сергія Власенка. Спікер вирішив позбавити Власенка мандата через сумісництво депутатської діяльності з адвокатською. У середу його позов був задоволений рішенням ВАСУ.

На думку суду, Сергій Власенко не припинив свого права на зайняття адвокатською діяльністю, чим підтвердив, що поєднував її з депутатськими повноваженнями. Також суд постановив, що дії регламентного комітету, на підставі рішення якого був поданий позов, не суперечили законодавству. Втім, опозиція зазначала, що зборів комітету як таких не було.

Раніше голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, представив суду лист від Генеральної прокуратури, де вказується, що Власенко не є адвокатом та залучений до участі в кримінальній справі по Тимошенко як спеціаліст із права та народний депутат. Теж саме підтвердили і в Національній асоціації адвокатів, і в Дисциплінарній палаті Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Лідер фракції «УДАР» Володимир Кличко заявив, що таке рішення є «знищенням парламентаризму». «Це означає, що кожного депутата, якщо він не буде правильно голосувати, можуть за будь-якою підставою позбавити цього статусу», – сказав Кличко.

В той час у парламенті продовжується блокування. Опозиція пообіцяла блокувати Раду, поки та не погодиться працювати в межах українського законодавства. Про це у середу журналістам заявив представник партії «Батьківщина» Олександр Турчинов. Як він зазначив, своїми діями опозиція хоче продемонструвати спротив проти «диктатури, яка відбувається сьогодні», та «знищення парламентаризму».
Арсеній Яценюк, представив суду лист від Генеральної прокуратури, де вказується, що Власенко не є адвокатом та залучений до участі в кримінальній справі по Тимошенко як спеціаліст із права та народний депутат.

«Будь-якого депутата вони можуть позбавити мандата, будь-якого депутата можуть кинути за ґрати. І саме це демонстрація їхньої сили, їхнього нахабства», – сказав Олександр Турчинов.

Чіткого плану, як діяти в цій ситуації, у провладної більшості немає. Про це заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов під час брифінгу. «Ми подивимося ще деякий час на те, що відбувається, потім будемо визначатися, але Верховна рада працювати буде», – зазначив Єфремов. Також він додав, що силового розблокування регіонали не передбачають. «Ми не хочемо влаштовувати цирк у парламенті», – сказав він.

Разом з тим, зусилля позбавити Сергія Власенка депутатських повноважень у Сполучених Штатах назвали «політично вмотивованими». Про це Держдепартамент заявив у вівторок і закликав українську владу припинити переслідування опозиції та виконувати свої міжнародні зобов’язання щодо верховенства права та демократії.

Наразі опозиція погрожує появою «списків Тимошенко чи Власенка» на кшталт «списку Магнітського». Про це заявив голова фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк. За його словами, це буде список посадовців, які порушували закони, права і свободи людини, а також політично переслідували Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та Сергія Власенка.

Рішення ВАСУ представники опозиції збираються оскаржувати в Європейському суді з прав людини.