«Волонтерське господарство» - порятунок потребуючим

Щотижня понад п'ять з половиною мільйонів американців звертаються за харчовою допомогою до благодійних організацій. Переважно вони отримують консерви і сухопродукти. Одначе, в горах Блу-Ридж у штаті Вірджинія є одне господарство, яке вирощує городину і фрукти, виключно, для знедолених.

На перший погляд, звичайне собі господарство, схоже на всі інші. Але це не так. Зібраний там врожай не продають на базарі. Натомість, вирощена городина йде на прогодування бідних.

Ідея зродилася у Роберта Блера:

«Одного ранку я прокинувся з чіткою ідеєю в голові, включаючи навіть назву - волонтерське господарство».

Блер – пенсіонер і часу у нього вдосталь. Реалізувати свою ідею він вирішив на 26 гектарах власної землі у районі Шенандоа. Господарство він дійсно назвав волонтерським, оскільки майже всі робітники працюють на ньому – безкоштовно:

«За останні 7 років у нас було понад 10 тисяч волонтерів – люди з майже кожного американського штату і 26 країн світу».
Одну з таких груп волонтерів, до якої входять 50 дітей, організувала пресвітеріанська церква. Приїхали вони з містечка, розташованого за 100 кілометрів від господарства Блера.

Поїздку ініціювала прихожанка Гарієт Томпсон.

«Діти лягають спати дуже втомленими», каже вона, «але вони також знають, що зробили щось корисне».

Зібраний урожай розподіляють через так звані банки харчів.

Тереза Ятс працює директором одного такого харчового банку у місті Вінчестер, штат Вірджинія. Вона каже, що дедалі більше людей користуються їх послугами:

«Три-чотири роки тому ми обслуговували близько 65 тисяч людей на місяць. Тепер ми обслуговуємо майже 90 тисяч».

Навіть у розташованому поруч багатому містечку Міделбуг є нужденні люди, які приходять до банку харчів.

Джордж Ланґаувер відповідає за розподіл продуктів і також є президентом місцевої релігійної організації волонтерів:

«Територія довкола містечка оточена багатими, престижними маєтками. Але у нас досить багато людей старшого віку, які працювали на цих маєтках чи інших роботах, а тепер живуть лише на пенсію».

Продукти харчування до банку Джорджа постачають з багатьох джерел. Однак, він каже, що городина з волонтерської ферми для них особлива:

«У нас є багато консервів і сухо продуктів. Але кожного разу, як привозять свіжу городину, це свято. Людям подобається, вони вдячні, і ми це теж цінуємо».

Цього року до середини вересня волонтери господарства зібрали п’ять з половиною тонн свіжих овочів. А це означає, що люди, які звертаються до банку харчів, будуть забезпечені свіжою городиною майже до кінця жовтня.