WSJ: Загальні втрати Росії й України у війні перевищили мільйон військових вбитими та пораненими

Архівне фото 2023 року: зруйнований російський танк, Запорізька область

Загальні втрати вбитими та пораненими серед військових Росії й України з початку повномасштабної війни РФ 2022 року могли перевищити мільйон – таку оцінку наводить газета The Wall Street Journal.

Видання вказує, що визначити точну кількість загиблих і поранених складно, оскільки Росія й Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

За конфіденційною оцінкою України на початку цього року кількість загиблих українських військових становить 80 000, а поранених – 400 000, за словами людей, знайомих із ситуацією. Оцінки західної розвідки щодо російських втрат різняться: деякі вважають, що кількість загиблих досягає майже 200 000 і поранених близько 400 000, пише видання.

Втрати на полі бою і відтік населення завдають величезної шкоди майбутньому двох країн, йдеться в статті. Населення України з 48 мільйонів за переписом 2001 року могло скоротитися до 25 – 27 мільйонів без урахування жителів окупованих Росією територій. За оцінками газети, Росію після початку війни залишили близько 600 тисяч людей, переважно молодих професіоналів.

Сьогодні британське Міністерство оборони озвучило свої оцінки втрат Росії у війні. "Ймовірно, Росія втратила понад 610 000 вбитими та пораненими з початку війни в Україні", - йдеться у соцмедійному дописі британської розвідки.

Тактика "масованих хвиль піхоти" Москви вимагає від неї "постійно поповнювати сили на передовій постійним потоком новобранців", йдеться в оцінці.

За даними українського Генштабу, станом на ранок 17 вересня Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 635 880 своїх військових, зокрема 1020 – за останню добу.

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

Поіменні списки загиблих ведуть, ґрунтуючись на відкритих даних, кілька команд дослідників і волонтерів. В одному з таких списків, яким займаються журналісти Російської служби Бі-Бі-Сі, "Медіазони" і волонтери, – понад 69 тисяч російських солдатів і офіцерів.

Дивіться також: Курськ "починає нагадувати інші ділянки фронту". Західні ЗМІ аналізують, що вдається і не вдається ЗСУ на Курщині