Вугледар може впасти під натиском сил РФ після 31 місяця оборони. Причини ймовірної втрати аналізують світові ЗМІ

Архівне фото. Український морський піхотинець у Вугледарі, 25 лютого 2023. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Вугледар ще не захоплений російськими силами, і Збройні сили України намагаються їх відбити. Про це голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін розповів в ефірі українського телемарафону.

За його словами, на околицях міста сил РФ немає – заходять розвідувальні групи, а також там залишається близько 100 людей, які відмовляються виїжджати, "завозити їм гуманітарну допомогу неможливо, бо ворог прострілює усі шляхи".

В ефірі Радіо Свобода голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко заявив, що Вугледар зараз не перебуває в оточенні, але є просування російських сил.

"Фортеця" на межі падіння - Forbes

При цьому розвідка Міноборони Британії повідомляє у своєму щоденному зведенні за середу, 25 вересня, що війська РФ зараз загрожують місту з трьох боків і вже йдуть бої за околиці міста: "Цілком імовірно, що протягом наступного тижня російські війська продовжуватимуть тиснути на цю добре захищену ділянку".

Вашингтонський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що хоча сили Росії досягли околиць Вугледара, а російські джерела твердять, що вони контролюють останню дорогу для матеріально-технічного забезпечення ЗСУ, однак місто добре укріплене й російській армії може бути непросто його захопити.

Дивіться також: Зеленський попередив про глобальну ядерну катастрофу та закликав підтримати "формулу миру" на Генасамблеї ООН

Колишній представник генштабу ЗСУ Владислав Селезньов назвав ситуацію в місті загрозливою, а блогер Сергій Стерненко написав у Telegram, що "ситуація критична... найближчими днями ворог захопить Вугледар. І, здається, на вищому рівні не зовсім розуміють, яка там нині оперативна ситуація".

Видання Forbes пише, що ця "фортеця", схоже, на межі падіння. "Зрозуміло, що ситуація у Вугледарі є критичною, і ми, ймовірно, є свідками завершальних етапів його оборони", – цитує видання аналітичну групу Frontelligence Insight.

Експерт цієї групи Ендрю Перпетуа в коментарі видання висловив сподівання, що керівництво ЗСУ "віддало правильні накази, надавши пріоритет життям солдатів над будь-яким бажанням утримати позицію".

"Є ознаки, що це саме так, - розповідає Перпетуа, який є аналітиком розвідки з відкритих джерел. - Схоже, коли минулого тижня російські сили загрожували флангам міста, 72-га механізована бригада чисельністю 2000 осіб, озброєна танками Т-64, бойовими машинами БМП-2 і гаубицями М-109, почала тихо відходити на більш зручні для оборони позиції".

На його думку, таким чином "Україна поступово вивела свої сили, щоб здати територію Росії", — зазначив експерт Frontelligence Insight в коментарі виданню Forbes.

Виснажені бійці ЗСУ та розтягнуте поле бою

Причиною він називає те, що хоча російські сили "надмірно розтягнуті" вздовж лінії фронту, українські війська стали розпорошені ще більше, навіть ще до того, як Київ почав операцію у Курській області.

Дивіться також: Блінкен: США продовжують відстоювати принципи Статуту ООН і засуджують війну Росії

Financial Times також пов'язує просування сил Кремля із "дефіцитом живої сили та озброєнь в України", й нагадує, що частину своїх формувань ЗСУ відправили на Курщину.

У статті "Росія захоплює більше українських територій, поки Володимир Зеленський перебуває у США" видання пише:

"Раптове вторгнення Києва на півдні Курської області Росії минулого місяця поки що не спровокувало передислокацію російських військ з Донецька, натомість Москва перенаправила війська з інших районів для захисту своєї території". Видання додає, що президент України у США має намір презентувати свій план перемоги України президенту США Джо Байдену.

Раніше аналітичний проєкт Deep State назвав ситуацію навколо Вугледара критичною і зазначив, що російські сили тут напів оточили позиції 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. Однією з причин ситуації аналітики Deep State називають відмову від ротації 72-ї бригади, що обороняє місто вже понад два роки. Forbes також пише, що бійці 72-ї бригади виснажені, а допомоги чи заміни їм немає.

Для чого росіянам Вугледар

Захоплення цього населеного пункту навряд чи дасть їм "якусь особливу оперативну перевагу для подальшого наступу у західній частині Донецької області", адже "Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом" й сили Кремля вже контролюють більшість основних доріг там, пише ISW.

При цьому Euronews зазначає, що місто, яке розташоване за 50 кілометрів на південь від Покровська, є стратегічним транспортним і логістичним вузлом. Тож якщо Україна втратить Вугледар, під загрозою опиниться південний фланг Покровська, що є пріоритетною ціллю російської армії в Донецькій області.

BBC також пише про "велике стратегічне значення" Вугледара, адже він розташований на височині та на стику двох фронтів — Східного у Донецькій області та Південного у Запорізькій.

За 18 км на схід від міста проходять залізничні колії, якими російська армія може перекидати війська та техніку по лінії Донецьк-Волноваха і далі на південь. Однак поки Вугледар залишається під контролем ЗСУ, їхня ствольна артилерія здатна завдавати прицільних ударів по цій важливій магістралі, додає ВВС.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

"Дані нашої розвідки свідчать, що ситуація для Путіна стане набагато складнішою", – міністр закордонних справ Великої Британії Ламмі. Відео