Північна Корея очікує військової допомоги Росії в обмін на розміщення військ в Україні – експерти

Чоловік читає газетні стенди на вулиці Сеулу 21 жовтня 2024 р. На сторінках газети - фото лідера Північної Кореї Кім Чен Ина і президента Росії Володимира Путіна, які виголошують тости на банкеті в Пхеньяні на початку цього року. Anthony WALLACE/AFP

Північна Корея, ймовірно, очікує технічної допомоги Росії для вдосконалення власної ядерної та ракетної програм в обмін на відправку своїх військ для підтримки Росії у її війні проти України, кажуть американські експерти.

У середу уряд США вперше підтвердив присутність щонайменше 3000 північнокорейських військових у Росії. Минулої п'ятниці розвідка Південної Кореї повідомила, що Північна Корея направила 1500 військовослужбовців спецназу до Росії для навчання та, ймовірно, для участі у війні в Україні.

Сеул висловив серйозну стурбованість з цього приводу.

“Північна Корея очікуватиме від Москви щедрої винагороди в обмін на її військовий внесок”, — заявив у понеділок на брифінгу Ради Безпеки ООН щодо України Хван Джун Кук, посол Південної Кореї в ООН.

За його словами, це може бути або військова, або фінансова допомога, а також технології, пов’язані з ядерною зброєю.

Дивіться також: Час-Time. Кірбі: Участь КНДР у війні Росії матиме глобальні наслідки

Допомога зі зброєю

Я думаю, що є багато технологій, які Кім хотів би отримати від Росії
Брюс Беннет

Останнім часом Північна Корея стала більш відкритою щодо демонстрації своїх ядерних і ракетних амбіцій. Минулого місяця державні ЗМІ опублікували фотографії, на яких показано, як лідер Кім Чен Ин відвідує, за їхніми словами, завод зі збагачення урану.

За даними Державного департаменту США, режим Кіма експортував десятки балістичних ракет і понад 18 000 контейнерів із боєприпасами та супутніми матеріалами до Росії після її вторгнення в Україну.

Брюс Беннетт, старший аналітик з питань оборони корпорації Rand, вважає, що Кім Чен Ин тепер у такому становищі, коли він може “спонукати Росію отримати набагато більше”, відправляючи власних солдатів на війну в Україні.

“Проводячи ядерні випробування, вони виявили б, що деякі речі не працюють. Я думаю, що є багато технологій, які Кім хотів би отримати від Росії”, – сказав Корейській службі Голосу Америки в середу.

Роберт Пітерс, науковий співробітник із ядерного стримування та протиракетної оборони Heritage Foundation, сказав, що відправка північнокорейських військ “може бути знаком доброї волі з боку Кіма”, і Кім очікує, що “відплата — це російська технічна допомога”.

“Кінцева мета для Кіма — відновити альянс з Росією, який допоможе Північній Кореї наздогнати її ракетну та ядерну програму”, — сказав Пітерс у вівторок телефоном Голосу Америки.

Пітерс додав, що Кім може попросити президента Росії Володимира Путіна надати технічну допомогу для ефективної мініатюризації ядерних боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), націлених на Сполучені Штати.

Сон Юн Лі, співробітник Індійсько-тихоокеанської програми Wilson Center, вважає, що Росія, ймовірно, пообіцяла “надати Пхеньяну чутливу ядерну технологію. В електронному листі Корейській службі Голосу Америки він сказав, що в обмін на те, що Північна Корея відправить війська для війни в Україні, Пхеньян може очікувати атомні підводні човни, військові супутники та технології повернення міжконтинентальних балістичних ракет у земну атмосферу.

Економічні вигоди

Ще одна перевага для Північної Кореї полягає в тому, що її війська можуть отримувати платню у твердій валюті.

“Фінансова вигода від цього розгортання може здатися відносно невеликою, але вона є порівняно важливою для Північної Кореї”, — прокоментував Корейському голосу Америки електронною поштою Трой Стангароне, директор Центру корейської історії та державної політики Wilson Center.

Пхеньян зароблятиме трохи менше 10 мільйонів доларів на місяць від 3000 військових у Росії
Трой Стангароне

“Якщо Росія оплачуватиме Північній Кореї так само, як і новим російським рекрутам, ми можемо очікувати, що Пхеньян зароблятиме трохи менше 10 мільйонів доларів на місяць від 3000 військових, які, як повідомляється, вже були розгорнуті”, — підраховує Стангароне.

Експерт каже, що ця сума дорівнюватиме приблизно 40% легального експорту Північної Кореї до Китаю протягом цілого року. Китай є основним торговим партнером КНДР, за деякими дослідженнями, на Китай припадає 95% загальної торгівлі Північної Кореї.

Роберт Абрамс, чотиризірковий генерал армії США у відставці, який обіймав посаду командувача збройними силами США в Кореї з 2018 по 2021 рік, сказав, що розгортання північнокорейських солдатів не змінить військову ситуацію для Росії. Але, за його словами, це свідчить про “глибоку прихильність Кім Чен Ина ідеї бути стратегічним партнером Росії”.

“Росія втрачає 10 000 солдатів приблизно кожні 10 днів, тому це розгортання 10 000 північнокорейських солдатів помітно не змінить результат”, — сказав Абрамс Голосу Америки.

“Однак це розгортання північнокорейських солдатів має значний символізм як для Північної Кореї, так і для Росії: це очевидний результат нещодавньої угоди про всеосяжне стратегічне партнерство між Північною Кореєю та Росією”, – додав експерт.

У червні Путін і Кім Чен Чен Ин підписали договір про партнерство, пообіцявши кинути виклик світовому порядку, очолюваному США.

Новий договір зобов'язує Росію та Північну Корею негайно надати військову допомогу всіма доступними засобами, якщо будь-яка з них зазнає нападу третьої країни.

Путін не заперечував присутності північнокорейських солдатів у Росії під час пресконференції в четвер на саміті BRICS у російському місті Казань.

“Ми ніколи не сумнівалися в тому, що північнокорейське керівництво серйозно ставиться до наших домовленостей, – сказав Путін. – Що і як ми будемо робити в рамках цієї статті [угоди] — наша справа”.

Дивіться також: Кірбі: Солдатів КНДР можуть відправити в Курськ, але незрозуміло, з якою метою