ЗМІ: Білий дім таємно працює над відновленням зв’язків з Росією

Your browser doesn’t support HTML5

People stand on the edge of the crater to watch the eruption of Mount Bromo in Probolinggo, Indonesia.

Адміністрація президента Барака Обами веде закулісну роботу по встановленню нових робочих відносин з Росією, незважаючи на те, що президент Росії Володимир Путін не виявляє особливого інтересу до припинення агресії в Україні, повідомляє Bloomberg View.

За даними інформагентства, яке посилається на трьох неназваних представників адміністрації, в грудні Рада національної безпеки Обами завершила роботу над обширним і всеосяжним аналізом політики США щодо Росії.

Були проведені десятки нарад; свої міркування представили Держдепартамент, Міністерство оборони і кілька інших відомств.

Після закінчення цієї роботи, яка часом супроводжувалася гострими дискусіями, Обама прийняв рішення про пошук можливостей продовження роботи з Росією з цілого ряду двосторонніх і міжнародних проблем, одночасно пропонуючи Путіну вихід із тупикової ситуації в Україні, повідомляє Bloomberg View.

«Не думаю, що хтось допускає, що зараз можливе повномасштабне перезавантаження наших відносин, але ми все ж можемо перевірити, на що вони насправді готові піти», – повідомив один високопоставлений представник адміністрації.

За даними Bloomberg View, цю роботу очолює держсекретар Джон Керрі. Минулої осені Керрі навіть пропонував поїхати в Москву і зустрітися з Путіним безпосередньо. Переговори з приводу поїздки Керрі дійшли до узгодження дати, але зрештою були згорнуті через відсутність видимих перспектив досягнення прогресу.

Крім того, Білий дім вирішив використовувати й іншу тактику, звернувшись за допомогою до старого друга Путіна, повідомляє Bloomberg View. Білий дім попросив колишнього держсекретаря Генрі Кіссінджера зателефонувати Путіну безпосередньо, повідомили два джерела. Чи відбулася така розмова – неясно. Як Білий дім, так і сам Кіссінджер відмовилися від коментарів інформагентству.

У ході декількох бесід з главою російського МЗС Сергієм Лавровим, Керрі висловив Росії пропозицію, яка може прокласти шлях до часткового ослаблення деяких з найбільш обтяжливих економічних санкцій, вказує Bloomberg View.

Умови Керрі включали дотримання Росією вересневих Мінських угод і припинення прямої військової підтримки проросійських сепаратистів, повідомляє інформагентство. Проблему Криму пропонувалося відкласти на якийсь час, але частина з перших санкцій, які були введені після анексії Криму, передбачалося зберегти.

«Ми готові відокремити проблеми Донецька і Луганська від проблеми Криму, – заявив ще один високопоставлений співробітник адміністрації. – Якщо вдасться врегулювати питання щодо Донецька і Луганська, то це дозволить зняти деякі санкції, зберігаючи інші санкції, введені у зв’язку з Кримом. Для Путіна це буде можливість рушити вперед».