Президентська воля : Янукович натякнув, що готовий помилувати Луценка та назвав ціну свободи Тимошенко

Your browser doesn’t support HTML5

Янукович оцінив свободу Тимошенко та Луценка

У п’ятницю вперше за півтора року президент України Віктор Янукович провів прес-конференцію. На прес-конференцію записалися близько 400 журналістів. Чимало з них прийшли задовго до початку події, щоб записатися у чергу на можливість поставити запитання президенту. Учасники руху "Стоп цензурі!" прийшли на захід у масках з обличчям Януковича, висловлюючи таким чином протест проти того, що влада закрита до журналістів.

Віктор Янукович сказав, що може помилувати екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка як тільки той закінчить судове оскарження свого вироку. Водночас він дав зрозуміти, що всупереч очікуванням європейських політиків, екс-прем'єру Юлії Тимошенко не варто розраховувати на швидке звільнення із в'язниці.

Востаннє президент давав прес-конференцію 15 місяців тому. Журналісти зголодніли за прямим спілкуванням, і зустріч із Віктором Януковичем в Українському домі зібрала аншлаг.

Показати хотіли, що він живе у замкнутому світі, де існує тільки він, його охорона, його Межигір'я, його адміністрація, де немає точок дотику із реальним суспільством.
Сергій Лещенко, журналіст
Поки президент у вступній промові хвалився покращенням і сварив попередників, журналісти відверто нудьгували. Коли ж настав час запитань, вишикувалися у довгу чергу до мікрофонів.

Гаранта питали, куди витратив захмарний гонорар за написану книгу, яким чином його сину вдалося так швидко стати мільярдером і про стосунки із впливовим донецьким бізнесменом Євгеном Щербанем, після вбивства якого став губернатором.

Президент сенсаціями не побалував, але натякнув, що може помилувати Луценка. Що ж до Тимошенко, то дав зрозуміти - звільнення їй поки що не світить:

«Дуже давно знаю Юрія Луценка. Мені як людину його жалко. Він страждає за дурниці, які він наробив. Закінчиться касаційний суд, якщо він його (Луценка) не звільнить, то я буду розглядати питання про помилування. Що стосується Тимошенко, то це - дуже складне питання. Не знайдеться такої людини, яка сьогодні зможе дати на нього однозначну відповідь».

Журналісти з руху “Стоп цензурі” прес-конференцією розчаровані - багато запитань залишилися без відповіді. Кажуть - це була розмова президента із самим собою. Що й символізувала маска.

Журналіст Сергій Лещенко:

«Показати хотіли, що він живе у замкнутому світі, де існує тільки він, його охорона, його Межигір'я, його адміністрація, де немає точок дотику із реальним суспільством. І насправді, він занурюється у світ, де він наодинці сам із собою і не бачить реального життя».

Наталія Соколенко, активіст руху “Стоп цензурі»:

«Я не почула нічого нового. Але ж і очікувань не було. У мене принаймні. Але з іншого боку для людей, які дивитимуться цю прес-конференцію, або читатимуть про неї, має приходити розуміння, як голосувати на виборах наступного разу».