Янукович обіцяє рекордне економічне зростання

Віктор Янукович

Президент України Віктор Янукович заявляє, що економіка країни подолала економічний спад і вийшла на етап стабільного розвитку. Про це глава держави заявив у Японії, де перебуває із офіційним візитом. Заохочуючи японських бізнесменів інвестувати в українську економіку, пан Янукович заявив, що поліпшення бізнес-клімату та умов залучення інвестицій є серед пріоритетів його влади. Він також каже, що уряд активно працює над удосконаленням державних механізмів поліпшення інвестиційного клімату в Україні і вже за підсумками минулого року зріст ВВП склав близько 5%, а промислового виробництва – близько 11%.

«Наступного року, за деякими прогнозами, Україна матиме одні з найкращих показників зростання ВВП на континенті. Я хочу ще раз підкреслити високу зацікавленість України у присутності японського бізнесу в усіх сферах нашої економіки та освоєнні японським капіталом перспективного українського ринку. Тому запрошую підприємства і компанії Японії серйозно переглянути свої стратегії розвитку бізнесу на українському напрямі, з урахуванням позитивних змін, які відбулися в нашій державі за останні місяці», – цитує Віктора Януковича офіційний сайт глави держави.

У той же час Світовий банк оприлюднив власний прогноз, який виглядає не так оптимістично. Згідно з документом, цьогоріч українська економіка розвиватиметься повільніше, ніж у 2010-му році. Експерти фінансової установи вважають, що ВВП країни зросте на 4%, тоді як минулого року зростання було на 0,3% більшим.

Фахівці пояснюють позитивну динаміку промвиробництва зростанням попиту та цін на метали на світових ринках. Крім того, рекордне падіння в кризовому 2009-му забезпечило низьку базу для порівняння. Несприятливими факторами називають низький попит на продукцію українських виробників на ринках країн Європейського Союзу і Російської Федерації. Уповільнення динаміки розвитку економіки також пояснюють жорскими заходами, які доведеться вживати уряду на виконання меморандуму із Міжнародним валютним фондом.

Експерти банку вважають, що українська економіка розвивалася б значно динамічніше, якби уряд усунув штучні бар'єри для продажу закордон зернових та вчасно відшкодовув ПДВ експортерам.

Офіційна статистика свідчить, що новій українській владі поки що не вдалося зробити країну більш привабливою для інвесторів. Попри обіцянки поліпшити клімат, іноземці не поспішають вкладати гроші у створення виробництв в Україні. Міжнародні рейтингові агенції далі називають країну ризикованим місцем для інвестицій.