Україна оцінює втрати від російського ембарго в 600 мільйонів доларів

Арсеній Яценюк

Українська влада заявила, що країна може втратити близько 600 мільйонів доларів у наступному році через продовольче ембарго, яке Росія погрожує ввести з 1 січня.

Виступаючи на засіданні уряду, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що очікує, що угода про вільну торгівлю між Києвом і ЄС набуде чинності 1 січня 2016 року.

«Ми також готуємося до того, що Росія введе обмеження на торгівлю з Україною», – сказав прем’єр, оцінивши втрати в експорті для своєї країни в 600 мільйонів доларів у наступному році.

Росія виступає різко проти історичної торговельної угоди між ЄС і Києвом, з приводу якої в Україні розгорнулася криза, заявляючи, що вона завдасть шкоди економічним зв’язкам і інтересам Москви в колишній радянській республіці.

Москва заявила про введення заборони на імпорт продовольства з України, якщо угода вступить в дію. Міністр економіки Олексій Улюкаєв повторив цю погрозу раніше в середу.

«З високим ступенем ймовірності нам доведеться в односторонньому порядку захищати свій ринок від неконтрольованого доступу товарів через територію України ... насамперед, з країн Європейського Союзу», – заявив Улюкаєв в інтерв’ю телеканалу «Росія 24».

Він додав, що заборона на імпорт продовольства є «захисним заходом», прийнятим у відповідь на приєднання України до західних санкцій проти Росії.

Раніше Росія ввела заборону на імпорт здебільшого продовольчих товарів із західних країн.

Дивіться також: Огляд: Російські мільярди Януковича. Чи має Україна платити Росії

Your browser doesn’t support HTML5

Огляд: Російські мільярди Януковича. Чи має Україна платити Росії? Відео