Під тиском екстремістів президент Ємену залишив резиденцію в Адені

Карта Ємену. Позначені райони під контролем екстремістів хуті та місця, де вони мають деякий вплив

Єменські офіційні особи повідомили, що президент Абд Раббу Мансур Гаді утік зі свого палацу в Адені. Він зробив це в середу перед лицем наступу повстанців хуті, які просуваються з півночі.

Проте офіційні особи заперечили попередні повідомлення, що Гаді зовсім утік з міста, хоча місце його перебування невідоме. Аден став притулком для Гаді минулого місяця, коли він утік з-під домашнього арешту в столиці країни Сані. Він утік до Адену, щоб там спробувати встановити уряд.

Повстанці хуті зайняли Сану у вересні минулого року і з того часу їх сили поступово наступають на південь у напрямку міста Аден. Повідомлення про те, що Гаді утік, надійшло після того, як екстремісти – після сутичок з пропрезидентськими силами – перебрали під свій контроль важливу військово-повітряну базу аль-Анад, яка розташована приблизно за 60 кілометрів на північ від міста.

Аль-Анад була важливим розвідувальним центром, яким користувалися американські військовослужбовці для запуску безпілотників і збирання даних про базованих у Ємені терористів угруповання аль-Кайда на Аравійському півострові. В суботу Сполучені Штати повідомили, що останні американські службовці залишили країну з приводу погіршення умов безпеки.

У вівторок Гаді закликав Раду Безпеки ООН дозволити військово втрутитися, щоб стримати наступ екстремістів хуті.