ЗАЕС може не вистачити працівників для безпечної роботи - заява МАГАТЕ через "евакуацію" мешканців Енергодара

Генеральний директор Ґроссі сказав, що його дедалі більше турбує ядерна безпека та безпека в цілому на ЗАЕС у той час, коли очікується зростання інтенсивності військових операцій

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) все ще має достатньо персоналу для обслуговування станції в нинішньому скороченому режимі роботи, але брак фахівців на станції "може негативно вплинути на ядерну безпеку" найбільшої в Європі атомної електростанції.

"Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі зазначив, що українська Запорізька атомна електростанція має достатньо необхідного персоналу для її нинішнього скороченого рівня експлуатації, але нинішній брак обслуговуючого персоналу на місці може негативно вплинути на ядерну безпеку та захист», – мовиться у заяві, яку МАГАТЕ розмістило у Twitter.

Заява керівника МАГАТЕ пролунала на тлі повідомлень про вивезення персоналу станції російською окупаційною владою. Росія називає це евакуацією місцевих мешканців. Українська сторона не вважає, що вивезення людей було добровільним.

Як пояснює відомство на своїй сторінці в інтернеті, на ЗАЕС, яка розташована на лінії фронту, кількість персоналу "суттєво скоротилася після початку збройного конфлікту в Україні майже 15 місяців тому". А минулого тижня експерти агентства на ЗАЕС дізналися, що почалася добровільна евакуація жителів сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції. Це, як мовиться в заяві, створило додаткову невизначеність щодо ситуації з персоналом.

Генеральний директор Ґроссі висловив стурбованість тим, що брак робітників може вплинути на безпеку роботи ЗАЕС.

"Наша оцінка полягає в тому, що поточний рівень обслуговуючого персоналу наразі достатній. Але це не спосіб безпечної та сталої експлуатації великої атомної електростанції", – сказав він.

Генеральний директор Ґроссі сказав, що його дедалі більше турбує ядерна безпека та безпека в цілому на ЗАЕС у той час, коли очікується зростання інтенсивності військових операцій у цьому районі та інших місцях.

Два дні тому Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", яка володіє ЗАЕС, повідомила у своєму телеграм-каналі, що отримала "інформацію про підготовку російських окупантів до "евакуації" з міста-супутника Запорізької атомної електростанції близько 3100 людей".

Як повідомив голова "Енергоатому" Петро Котін, в Енергодарі триває вивезення людей, які допомагали окупаційній владі "встановлювати порядки" в місті, і частково – співробітників атомної станції та членів їхніх сімей. Про це Котін сказав в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами, російські військові не збираються боронити станцію чи вибудовувати лінії захисту. На його думку, вони "просто очікують евакуації".

Дивіться також: Змін навколо Запорізької АЕС немає – Енергоатом. МАГАТЕ стурбоване евакуацією з Енергодара