МЗС Естонії: "Поки Україна не поверне контроль над ЗАЕС - залякування і ризик аварії є страшною реальністю"

Кард із відео Офісу президента України, 11 серпня 2024 року. Пожежа на охолоджувальній башті підконтрольній Росії ЗАЕС, Енергодар, Україна.

МАГАТЕ попередило про загрозу для ядерної безпеки через "атаки" на Запорізьку АЕС.

Напередодні агенція повідомила, що її експерти чули декілька вибухів на території станції і бачили темний дим. МАГАТЕ не зареєструвало змін рівня радіації.

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у Telegram, що пожежа станом на 12 серпня припинилась.

"Рівень радіації на Нікопольщині в нормі. Тримаємо ситуацію на контролі", – додав посадовець.

Поки станція перебуває під контролем Росії, залякування та ризик ядерної аварії, продовжують бути "страшною реальністю". Так відреагував на повідомлення про пожежу міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

"До того, як буде відновлено територіальну цілісність України і Україна не поверне собі контроль над Запорізькою атомною електростанцією - найбільшим атомним об'єктом в Європі - постійне залякування і високий ризик ядерної аварії продовжує бути страшною реальністю", - твітує Цахкна.

"Впливу на ядерну безпеку немає", - запевнив генеральний директор МАГАТЕ Маріано Гроссі. Він не поклав відповідальність за пожежу на жодну із сторін, однак застеріг, що "такі безвідповідальні атаки несуть загрозу для ядерної безпеки станції та збільшують ризик ядерного інциденту. Вони мусять припинитись негайно".

Експерти МАГАТЕ подали запит на те, щоб отримати доступ до пошкодженої охолоджувальної башти, щоб оцінити шкоду. Шість реакторів станції зупинено і пошкодження градирні не впливає прямо на їхню безпеку, однак, поширення вогню може вплинути на об'єкти важливі для безпеки.

МАГАТЕ підтвердило, що рівень радіації не змінився.

Росія та Україна обмінялись звинуваченнями в спричиненні пожежі. Речниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова звинуватила Україну в умисних спробах зруйнувати станцію і посіяти "ядерний терор".


Україна звинуватила Росію в підпалі АЕС. "Російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції", - написав президент України Володимир Зеленський в соцмедійному дописі і поширив відео чорного диму, що йшов, очевидно, з однієї з охолоджувальних башт станції.

"..поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу. Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки", - додав він.

В статті використано матеріали Reuters.