Зеленський попередив про глобальну ядерну катастрофу та закликав підтримати "формулу миру" на Генасамблеї ООН

Виступ президента України Володимира Зеленського під час Генеральної асамблеї ООН 25 вересня 2024 року. Фото: AP/Julia Demaree Nikhinson

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН у середу, 25 вересня, попередив світ про загрозу глобальної ядерної катастрофи, яку може спричинити Росія в Україні.

Зеленський повідомив, що розвідувальні дані свідчать, що Путін планує атакувати атомні станції в Україні. Президент України попередив, що радіація з України не зважатиме на кордони між країнами.

"Якщо, не дай Боже, Росія спричинить атомну катастрофу, радіація однієї з наших АЕС не буде поважати державних кордонів, – заявив президент України. – Війна завжди є загрозою для багатьох".

Президент України Володимир Зеленський

Свій виступ на Генасамблеї ООН він почав зі спогадів, як росіяни атакували Запорізьку АЕС. Він закликав країни світу допомогти Україні повернути контроль над Запорізькою АЕС, щоб гарантувати безпеку та наблизити мир в Україні.

"У представленій мною "формулі миру" перший пункт стосується ядерної безпеки. В Україні ми точно знаємо, з чим маємо справу", – сказав Зеленський, нагадавши про Чорнобильську аварію.

Він закликав Генасамблею ООН вимагати від Росії, щоб контроль над Запорізькою АЕС повернути Україні. "Лише тоді реальна ядерна безпека повернеться в Європу та у світ", – наголосив президент України.

"Ви не будете посилювати свою владу коштом України"

Президент закликав світових лідерів підтримати Україну і "справжній, справедливий мир", а не шукати "виходу", додавши, що альтернативи українській "формулі миру" немає.

Він поставив під сумнів "справжні інтереси" Китаю та Бразилії, які пропонують власні варіанти припинення російської війни в Україні. "Ви не будете посилювати свою владу коштом України", - сказав він

"Не може бути справедливого миру без України", - наголосив Зеленський і додав, що українці ніколи не приймуть тих умов миру, які їм намагаються нав’язати.

Він подякував тим світовим лідерам, які "це розуміють і бачать, як Росія – країна, більша за Україну за територією у 20 разів – досі хоче ще більше землі, і ще більше землі. Це божевілля".

"День за днем вони знищують українську землю, намагаючись знищити свого сусіда", - продовжував свій виступ Зеленський.

Різні країни, представлені в ООН, мають різні способи життя, політичний устрій та географічне положення, зауважив Зеленський, але всі вони "поділяють те саме розуміння, що потрібен мир, і це має бути справжній, справедливий мир".

"На жаль, в ООН неможливо по-справжньому і твердо розв'язати питання війни та миру, тому що надто багато залежить від Ради Безпеки з правом вето. Коли агресор застосовує право вето, ООН безсила зупинити війну", - зазначив український президент.

Your browser doesn’t support HTML5

"На жаль, в ООН неможливо розв'язати питання війни та миру” — Зеленський.Відео

У "формулі миру" немає права вето

За його словами, досягнути миру в Україні в обхід вето може "формула миру":

"Це може зробити формула миру — в ній немає права вето. Тому це найкраща можливість для миру. В ній усі рівні, вона ефективна та всебічна. Коли дехто пропонує альтернативи, половинчасті плани врегулювання, так звані набори принципів — це не лише ігнорує інтереси українців, які найбільше постраждали від війни, це не лише ігнорує реальність, але також дає Путіну політичний простір для продовження війни та тиску на світ, щоб взяти під контроль більше країн", - сказав український президент.

Зеленський перелічив умови, які передбачає "формула миру", зокрема це відновити ядерну безпеку, припинити використовувати енергетику як зброю, гарантувати продовольчу безпеку.

Перша Леді України Олена Зеленська під час виступу президента України на Генасамблеї ООН. Фото: ANGELA WEISS / AFP

"Треба повернути додому всіх наших полонених військових і мирних жителів, насильно депортованих до Росії", - наголосив президент.

Щоб покласти край військовим діям в Україні, треба вивести російські війська та гарантувати право України на територіальну цілісність і суверенітет, сказав він і наголосив на необхідності "притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах".

"Нам потрібно запобігти екоциду та зупинити знищення природи, спричинене війною, і ми не повинні допустити другої чи третьої фази цього російського вторгнення. Ми повинні дати зрозуміти, що війна закінчилася. Це є "формула миру", - заявив Зеленський, виступаючи перед представниками Генасамблеї ООН, яка включає 193 країни світу.

За словами президента України, будь-які альтернативні спроби домогтися миру – це спроби досягти "затишшя, а не припинити війну як глобальну ініціативу".

"Не діліть світ. Будьте об’єднаними націями. І це принесе нам мир", – підсумував президент України.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Президент України Володимир Зеленський: які шанси України вступити до НАТО. Відео