Зеленський: "План перемоги" залежить від підтримки Байдена та інших союзників

Президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, 20 вересня 2024. Anatolii STEPANOV / AFP

"План перемоги" президента України Володимира Зеленського залежить передусім від підтримки США та президента Джо Байдена.

"В більшості своїй, рішення щодо плану залежать саме від нього, також від інших союзників, але там є пункти, які залежать саме від позитивної волі і підтримки Сполучених Штатів. Дуже сподіваюсь, що він підтримає цей план", - підкреслив Зеленський.

Під час спільної пресконференції з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн український глава розповів, що "весь план розрахований на швидкі рішення наших партнерів,... які повинні статись, починаючи із жовтня до грудня".

Якщо ці рішення не затягуватимуться, Київ вважає, що "план спрацює", додав Зеленський. Він зазначив, що не розкриває деталей плану, адже спершу має обговорити це із Байденом.

Напередодні Голос Америки повідомляв, що Зеленський зустрінеться із президентом США Джо Байденом 26 вересня у Білому домі, коли й представить свій так званий "план перемоги".

Також Зеленський казав, що планує особисто ознайомити із планом кандидатів на американських президентських виборах експрезидента Дональда Трампа і віцепрезидентку Камалу Гарріс.

Нині Гарріс підтвердила наміри зустрітись із Зеленським. "Наступного тижня в Білому домі я всьоме зустрінуся з президентом України Зеленським. Президент Байден і я чітко заявили: наша відданість українському народу, який бореться за свою свободу, є непохитною", - написала в мережі Х віцепрезидентка та кандидатка в президенти від Демократичної партії.

Подробиць зустрічі із кандидатом від Республіканської партії поки немає, днями на запитання, чи проведе він зустріч із Зеленським, Трамп відповів журналістам: "Напевно, так".

План перемоги України, за словами Зеленського, складається із пунктів, серед яких військовий, політичний, дипломатичний, економічний: "Необхідні для України кроки вже визначені абсолютно чітко – те, що може дати нам максимально сильні позиції для наближення миру – реального, справедливого миру. Для кожного кроку є чіткий перелік пунктів – що саме необхідно, що саме працюватиме на посилення, жодної неможливої речі там немає".

Цього тижня постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Сполучені Штати Америки вже частково ознайомилися з планом Зеленського щодо закінчення війни і вважають, що "він може працювати".

"Ми бачили мирний план президента Зеленського. Ми вважаємо, що він викладає стратегію та план, які можуть працювати. І нам потрібно побачити, як ми можемо сприяти цьому, спілкуючись з усіма главами держав, які будуть тут, у Нью-Йорку. Отже, знову ж таки, ми сподіваємось досягти певного прогресу. Ось для чого ми тут", – сказала вона.

Днями радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі програми Голосу Америки та Радіо Свободи "Настоящее время" розповів, що інформація німецького таблоїда Bild про те, що план Зеленського, серед іншого, передбачає готовність України припинити вогонь на певних ділянках фронту і таким чином тимчасово заморозити ситуацію, не відповідає дійсності.

Він заявив: "Жодного заморожування конфлікту, тому що воно не призведе до фіналу війни як такої, а призведе лише до отримання Росією можливості накопичити додаткові ресурси і продовжити вже третім етапом масові вбивства цивільного населення в Україні".

"Поразку Російської Федерації можна забезпечити певною кількістю зброї як такої. Тобто, грубо кажучи, військовий, дипломатичний, економічний і політичний примус. Плюс Курська операція, яка показує, що справді можна ефективно працювати, у тому числі на території Росії, приносячи туди і масштабуючи там війну", - додав Подоляк.

Дивіться також: Урсула фон дер Ляєн: ЄС надасть Україні 35 млрд євро в рамках плану G7