Зеленський просить Стармера “проявити лідерство”, Британія обіцяє військову допомогу Україні “щороку до кінця десятиліття”

Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер та міністр оборони Джон Гілі вітають президента України Володимира Зеленського після його виступу на позачерговому засіданні Кабінету міністрів на Даунінг-стріт, Лондон, 19 липня 2024 року. Richard Pohle/Pool Photo via AP

Британські ЗМІ цитують слова президента України Володимира Зеленського про те, що здатність використовувати західну зброю для удару по території ворога є ключовою для захисту його країни.

Так, The Guardian пише про заклик Зеленського до нового голови британського уряду Кіра Стармера “продемонструвати лідерство” та допомогти Україні з “можливостями дальньої дії”.

Зеленський заявив, що українці досі не мають головної відповіді на питання щодо обмежень на застосування зброї, тоді як здатність використовувати західну зброю для ударів по території Росії є важливою для намагань України захистити себе від Москви.

Кір Стармер натомість назвав візит Зеленського на Даунінг-стріт історичним.

Стармер пообіцяв, що Велика Британія “подвоїть” підтримку України, і підтвердив, що прийняв запрошення знову відвідати Україну в майбутньому, пише The Guardian.

Дивіться також: Зеленський обговорив із новим очільником британського уряду ситуацію на фронті та потребу в далекобійній зброї

Британія надаватиме військову допомогу Україні “щороку до кінця десятиліття”, заявив міністр оборони Великої Британії Джон Гілі. Він також не виключив дозволу на удари ракетами британського виробництва вглиб Росії та наголосив, що Велика Британія не буде причетна до цих атак.

“Для України та українців дуже важливо й символічно мати такого сильного та непохитного партнера, як Сполучене Королівство. З кожною сторінкою цієї війни наша співпраця дає більше рішень для відсічі тиранії, а лідерство Британії надихає інші країни. Маємо не збавляти нашої рішучості й надалі”, – написав Володимир Зеленський про свій візит до Лондона.

Він також окреслив сфери українсько-британської співпраці: українська далекобійність, стратегія морської безпеки, розвиток коаліції морських спроможностей України, оборонна співпраця.

Дивіться також: Британські оборонні компанії обговорюють із Зеленським посилення підтримки України